Regija
0

Beograd: Zatražen pritvor za 12 osoba zbog paljenja ambasada

SRNA
Beograd
Beograd
Više javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je određivanje pritvora za 12 osoba zbog paljenja Ambasade SAD u Beogradu u februaru 2008. godine, prenose beogradski mediji.

Pritvor je predložen za Dejana Vučkovića i Milana Dubočanina iz Beograda, Đorđa Tomina, Nikolu Kosanovića, Dušana Sedlara, Aleksandra Ercega, Filipa Backović i Marka Novitovića iz Novog Sada, Dragana Marinkova, Mladena Nebrigića i Milana Tomasa iz Pančeva i Draženka Nikolića iz Inđije.

Kao razlog za određivanje pritvora, osim opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli da utiču na svjedoke, navodi se i ranija osuđivanost za krivična djela sa elementima nasilja, kao i da su krivična djela za koja se terete izvršena u grupi pa postoji mogućnost da budu ponovljena. Navedeno je i to da se osumnjičeni terete za krivično djelo protiv opšte bezbjednosti, za koje je propisana kazna veća od 10 godina zatvora.

Postupci su odvojeni za dvije maloljetne osobe, koje su osumnjičene za teško djelo protiv opšte bezbjednosti, te za maloljetnika koji se tereti za nasilno ponašanje. Vučković, Tomin, Kosanović, Sedlar, Erceg, Backović, Marinkov, Nebrigić, Novitović i Tomas osumnjičeni su da su sa većom grupom nepoznatih lica 21. februara 2008. godine, poslije javnog skupa "Kosovo je Srbija", gađali kamenicama, bakljama i drugim predmetima američku ambasadu, razbijajući prozore i vrata, tako da su se od ubačenih baklji zapalile prostorije ambasade. 

Potom su otišli do zgrade Hrvatske ambasade koju su gađali kamenicama, bakljama i drugim predmetima, a potom do ambasade Njemačke koja je tog dana oštećena. Nikolić se, osim za kamenovanje, tereti i za pokušaj provale u zgradu Američke ambasade u čemu ga je spriječila policija, a događaj je zabilježen i na snimku. 

Dubočaninu se na teret stavlja da je istog dana došao sa većom grupom do ambasade Turske nakon čega je kamenicama, ciglama, bakljama i drugim predmetima gađao ambasadu, zatim se popeo na stub ispred zgrade, iščupao bezbjednosnu kameru i bacio je na ulicu.  Policija je prije dva dana uhapsila 14 osoba zbog učešća u neredima i paljenju ambasada u Beogradu, nakon mitinga "Kosovo je Srbija", koji je održan nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost.