Regija
0

Beograd: Većina Srba ostaje na Kosovu u slučaju neovisnosti

FENA
Većina Srba s Kosova u slučaju proglašenja neovisnosti ne bi napustila Kosovo, pokazuje istraživanje agencije "Mediana Adria".

Istraživanje pod nazivom "Budući status Kosova i Metohije u očima Srba koji žive na Kosovu", koje je u četvrtak predstavljeno u Beogradu, provedeno je na zahtjev Ministarstva za Kosovo srbijanske Vlade, ispitivanjem 926 Srba s Kosova u prosincu prošle godine.

Čak 60,8 posto ispitanika je kazalo da u slučaju neovisnosti Kosova ne bi napustilo svoje domove, a "varijantu iseljavanja" u tom slučaju najavilo je 30,5 posto.

Rješavanje statusa Kosova je najvažniji problem za 46 posto ispitanih Srba, dok su za njih 17,5 posto najveći problemi kvaliteta života, nezaposlenost i nedostatak gospodarske perspektive.

Za većinu kosovskih Srba, njih 80,3 posto, u potpunosti je neprihvatljiva ideja proglašenja neovisnosti Kosova, a tek 1,4 posto njih bi u potpunosti podržalo tu ideju.

Ostanak Kosova u sastavu Srbije kao najvjerojatniji ishod vidi 49,3 posto kosovskih Srba, dok njih 10,5 posto podjelu smatra najpravednijim, a 16,9 najvjerojatnijim ishodom.

Čak 82,3 posto ispitanih misli da su interesi međunarodne zajednice i Zapada - prvenstveno SAD-a i Europske unije - uzroci krize i sukoba na Kosovu, njih 41,6 posto uzroke vidi u lošim socijalnim i ekonomskim uvjetima života, dok 36,1 posto smatra da su uzroci u povijesnom naslijeđu.