Regija
0

Beograd: U utorak nastavak suđenja "Zemuncima"

FENA
Suđenje sedmorici pripadnika "zemunskog klana" za više iznuda i otmica tokom 2001. godine biće nastavljeno u utorak 15. aprila u Beogradu.

Sud bi trebalo da saopći odluku da li će neposredno saslušati vlasnika kompanije "Delta" Miroslava Miškovića od koga su "zemunci" za otkup naplatili sedam miliona njemačkih maraka i Milenka Aleksića koji je pušten bez otkupa pošto se ispostavilo da nema para.

Ukoliko sud okonča dokazni postupak bez njihovog saslušanja, otpočet će iznošenje završnih riječi tužioca, optuženih i njihovih branilaca, poslije čega će biti određen datum izricanja presude, javio je u nedjelju Tanjug.

Neizvjesno je da li će trojica optuženih, osim Dušana Krsmanovića, željeti da prisustvuju suđenju, pošto je prethodni pretres održan bez njih i njihovih branilaca. Sud im je na kraju tog pretresa odredio advokate po službenoj dužnosti, s obraloženjem da njihovi izabrani branioci "opstruiraju postupak".

U dosadašnjem toku suđenja optuženi su negirali krivicu, a kao svjedoci su saslušani i nekadašnji članovi te kriminalne grupe Miladin Suvajdžić zvani Đura Mutavi i Dejan Milenković Bagzi, koji su u procesu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića dobili status svjedoka saradnika.

Saslušan je i oštećeni Dragoslav Vuković koji je za svoj otkup "zemuncima" isplatio dva miliona njemačkih maraka, kao i Saša Pešić od koga su iznudili oko 14.000 maraka.

Iz bezbjednosnih razloga suđenje će biti održano u Palati pravde, a ne u zgradi Četvrtog općinskog suda koji vodi taj proces. Prema navodima optužnice, ubijeni vođa zemunske grupe Dušan Spasojević je planirao i organizovao otmicu Miškovića, a također ubijeni Mile Luković, sa braćom Simović i Vladimirom Milisavljevićem i sa za sada nepoznatim licima su je realizovali.

"Oni su 9. aprila 2001. godine oko osam sati u Bulevaru Arsenija Čarnojevića silom odveli Miškovića s namjerom da ga ne puste na slobodu dok od njega i njegove porodice uz prijetnju smrću ne iznude novac", navedeno je u optužnici Istog dana isplaćeno im je sedam miliona njemačkih maraka na ugovorenom mjestu, a oni su oslobodili Miškovića.

Poslije otmice Miškovića, zemunska grupa ubrzo je uhapšena u Parizu, zbog posjedovanja lažnih pasoša, a zatim izručena Srbiji po potjernici policije.

Oko tog kontroverznog boravka u zatvoru u toku je više krivičnih postupaka protiv odgovornih za puštanje na slobodu vođa zemunske grupe, koji su prvostepenom presudom Posebnog odjeljenja označeni kao organizatori ubistva premijera Đinđića.

Na optuženičkoj klupi nalaze se Aleksandar Simović, Dušan Krsmanović, Nikola Bajić i Nenad Opačić, dok su Vladimir Milisavljević, Milan Jurišić i Miloš Simović u bjekstvu, pa im se sudi u odsustvu.