Regija
49

Beograd: Trojici bivših policajaca 35 godina zatvora za ratne zločine '91

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Za ubistva najmanje šest hrvatskih civila 1991. godine trojici bivših pripadnika policije Belog Manastira potvrđena je kazna na ukupno 35 godina, objavili su u petak beogradski mediji, pozivajući se na sudske izvore.

Zoran Vukšić osuđen je na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, Slobodan Strigić na 10, a Branko Hrnjak na pet godina zatvora.

Iste zatvorske kazne optuženima su bile izrečene i u prvostepenom postupku, koje je Žalbeni sud ukinuo i naložio ponovno suđenje, dok je jednom optuženom potvrdio zatvorsku kaznu od godinu i pol dana.

Optuženi i tužilaštvo imaju pravo žalbe i na ovu presudu, a pravomoćnu presudu u tom će slučaju donijeti Žalbeni sud.

Optuženike Zorana Vukšića, Slobodana Strigića, Branka Hrnjaka i Velimira Bertića, koji je jedini pravomoćno osuđen, optužnica tereti da su kao pripadnici jedinice za posebne namjene policijskih oružanih grupacija samoproglašene SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem, ubili najmanje šest hrvatskih civila, a na teret im se stavljaju i protuzakonita zatvaranja, zastrašivanje, teror, mučenja i nečovječno postupanje.

Državno tužilaštvo Hrvatske ustupilo je 2008. godine ovaj predmet Županijskog suda u Osijeku Tužilaštvu za ratne zločine Srbije na temelju Sporazuma o saradnji u progonu počinitelja krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.