Regija
0

Beograd traži izručenje Mire Marković i Marka Miloševića

FENA
Ministar pravde Dušan Petrović potpisao je danas zahtjev za izručenjem okrivljenih Marka Miloševića i Mirjane Marković iz Ruske Federacije, saopćilo je Ministarstvo pravde.

Naredbu za raspisivanje potjernice za Markom Miloševićem donijelo je Posebno odjeljenje Okružnog suda u Beogradu, dok je naredbe za izdavanje potjernice za njegovom majkom Mirjanom Marković donijelo Posebno odjeljenje suda Okružnog suda, kao i redovno vijeće tog suda.

Protiv njih na snazi je i rješenje o određivanju pritvora, a u toku je i više krivičnih postupaka.

S obzirom na to da je poznato prebivalište Miloševića i Markovićeve, koji su dobili azil u Rusiji, ministar pravde je donio odluku o upućivanju zahtjeva za njihovu ekstradiciju, navedeno je u saopćenju.

Protiv Miloševića i Markovićeve u toku je istraga u Posebnom odjeljenju Okružnog suda zbog sumnje da su organizatori grupe poznate kao "duhanska mafija" koja se tereti za šverc cigareta tokom 1990-ih, javio je Tanjug.

Mirjani Marković sudi se u odsustvu pred Okružnim sudom u Beogradu zbog posredovanja prilikom protuzakonite dodjele stana iz Fonda Vlade Srbije radnici Zdravstvenog centra Požarevac Iloni Pešić.

Marku Miloševiću Općinski sud u Požarevcu, također u odsustvu, sudi zbog prebijanja jednog od članova organizacije "Otpor".