Regija
0

Beograd traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti

SRNA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Srbija je zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN o trenutnoj situaciji na Kosovu i narušavanju stabilnosti, nakon jednostranog pokušaja vlasti u Prištini da promijene realnost na terenu, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Nadam se da će doći do te sjednice Vijeća sigurnosti i da će svi koji pružaju otpor njenom održavanju na kraju odustati od tog otpora", rekao je Jeremić u Bejrutu, poslije razgovora sa ministrom inostranih poslova Libana Adnanom Mansurom.

Jeremić je dodao da je potrebno održati sjednicu Vijeća sigurnosti UN da bi se sagledalo šta se dogodilo na Kosovu i kojim bi putem trebalo ići naprijed da bi se održali mir i stabilnost.

Beogradski mediji prenose da je Srbija vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN zatražila prije 24 sata, ali Njemačka, kao aktuelni predsjedavajući, još nije dala pozitivan odgovor.

S druge strane, Rusija i Kina snažno insistiraju na održavanju sjednice Vijeća sigurnosti, ali postoje veliki otpori da dođe do te sjednice. 

Jeremić će iz Bejruta, kako prenose beogradski mediji, direktno putovati u New York. 

Srbija traži da se utvrdi ko je odgovoran za to što se u ponedjeljak i utorak dogodilo na Kosovu i zašto nije bilo adekvatnog reagovanja na akt Prištine da njeni specijalci pokušaju da zauzmu prelaze Brnjak i Jarinje. 
Liban je nestalna članica Vijeća sigurnosti UN.