Međunarodni sud u Hagu
0

Beograd tereti Zagreb za genocid nad Srbima

SRNA
Zagreb
Zagreb
Srbija priprema kontratužbu protiv Hrvatske, u čijoj je osnovi genocid nad srpskim narodom, koja će se pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu naći krajem ove ili početkom iduće godine, pišu frankfurtske "Vijesti".

List navodi da bi kontratužba trebalo da bude dostavljena u Hag najkasnije u martu iduće godine kada Srbiji ističe rok da odgovori na hrvatsku tužbu za genocid.

Prema pouzdanim informacijama do kojih su "Vijesti" došle, na čelu državno-pravnog tima Srbije je Dušan Bataković, novi ambasador u Francuskoj, a među konsultanatima je i Savo Štrbac, šef Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" iz Beograda.

Dobro obaviješteni izvor "Vijesti" iz vrha srpske vlade kaže da domaći i strani pravnici, kao i istoričari, uveliko rade na kontratužbi, te da se očekuje da ona bude završena do jeseni, kada će "analizirati i sve detalje precizirati zajedno sa vrhunskim svjetskim ekspertima, i nakon toga predati Hagu".

"Namjeravamo da s pravnog i istorijskog stanovišta apsolutno argumentovano dokažemo da je genocid počinjen nad srpskim narodom u Hrvatskoj, kako u građanskom ratu na njenom tlu u posljednjoj deceniji 20. vijeka, tako i u Drugom svjetskom ratu. Zatim, da je Hrvatska izazvala građanski rat, ne samo da bi se otcijepila iz Jugoslavije, već i da bi, kada je riječ o autohtonom srpskom stanovništvu na njenoj teritoriji, završila ustaške nedovršene krvave poslove iz Drugog svjetskog rata. Dokazaćemo, takođe, da Srbija nije bila agresor, mada nam Hrvatska i to imputira u optužnici, koju je obrazložila u više tomova pod nazivom 'Memorijal'", navodi neimenovani izvor "Vijesti".

List navodi da sve upućuje na to da pomirenja između Srbije i Hrvatske, bar kada su u pitanju tužba i kontratužba za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ipak neće biti.

Posljednjih mjeseci moglo se čuti da Srbija nastoji da ubijedi susjednu državu da odustane od tužbe.

"Nije ostala nezapažena posjeta Dragoljuba Mićunovića Hrvatskoj, poslije čega je uslijedio i dolazak premijera iz Zagreba Ive Sanadera u Beograd, što se tumačilo kao pokušaj pomirenja", navodi list i dodaje da iako je Hrvatska svjesna, da tužbom ništa neće postići, izgleda da je forsiranje iz Evrope pobjedilo, te je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić decidirano izjavio da nema odustajanja od iznošenja predmeta pred Međunarodni sud pravde.

List navodi da je Beograd shvatio poruku i počeo da priprema dokumentaciju za kontratužbu.