Regija
0

Beograd: Tadić upozorava hrvatske političare

FENA
Srbijanski predsjednik Boris Tadić pozvao je političare iz regije, posebice iz Hrvatske da ne "dijele lekcije" Srbiji. "Neki političari iz regije dijele nam lekcije i to je smiješno", kazao je Tadić gostujući u emisiji "Utisak nedelje" Televizije B 92 u nedjelju navečer.

Nakon što mu je voditeljica spomenula da je hrvatski premijer Ivo Sanader njemu poručio da mu ne drži lekcije, Tadić je kazao da on "štiti interese Srbije u bilateralnim odnosima".

"Hrvatski političari neka dobro razmisle o izjavama koje ugrožavaju teritorijalni integritet Srbije. Ja ih molim, i ovim putem i osobno, da se suzdrže od dijeljenja lekcija Srbiji i da rješavaju svoje probleme", kazao je Tadić. Naglasio je da "Hrvatskoj stvarno želi sve najbolje", jer je njen put u Evropsku uniju (EU) dobar i za Srbiju i ostale zemlje u regiji.

Tadić je kazao da neće prihvatiti ucjene iz EU, odnosno najave da bi Srbija mogla ući u tu organizaciju vrlo brzo nakon što prizna neovisno Kosovo.

"To preventivno kažem, neka čuju europski predstavnici da ne mogu računati na to da će bilo tko u Srbiji prihvatiti uvjet da Srbija prizna Kosovo kako bi nastavila europske integracije", kazao je srbijanski predsjednik.

Tadić je rekao da njegov politički program i dalje sadrži dvije bitne komponente "i Kosovo i europske integracije", jer je obrana integriteta zemlje njegova ustavna obveza i "duboko ljudsko uvjerenje", a europske integracije politička obveza i jednako tako "duboko ljudsko uvjerenje".