Regija
0

Beograd: Svjedok ne zna šta se dogodilo s 12 zarobljenih Bošnjaka

FENA
Svjedok na suđenju optuženima za zločine u zvorničkoj općini Pero Matić izjavio je u utorak da ne zna šta se dogodilo s 12 zarobljenih Bošnjaka nakon što ih je početkom maja 1992. godine predao lokalnoj policiji.

On je na suđenju šestorici optuženih za zločine u okolini Zvornika rekao da je početkom maja 1992. godine u blizini Zvornika sam zarobio grupu od 12 naoružanih Bošnjaka.

Matić je pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, kao svjedok koga je predložila odbrana prvooptuženog Branka Grujića, kazao da je na putu do sela, gdje je trebalo da nabavi hranu za stoku, ispred njega iskočilo 12 naoružanih vojnika, a među njima je bio i njegov komšija iz sela Orahovac Ismet Čirak.

"Rekao sam im da bace oružje, nisu znali da sam sâm i predali su se", rekao je svjedok navodeći da ih je zatim s rukama podignutim u vis odveo do sela gdje ih je predao policiji.

Prema njegovim riječima, oni su kod sebe imali osam automatskih pušaka, devet snajpera i bombe, koje je "na leđima odnio do sela".

Upitan da li ima saznanja o tome šta se s njima dogodilo, Matić je rekao da ne zna.

Za deportaciju Bošnjaka i više zločina na nekoliko lokaliteta u zvorničkoj općini optuženi su tadašnji predsjednik "privremene vlade" Zvornika Branko Grujić, komandant Teritorijalne odbrane Branko Popović i pripadnici jedinice "Žute ose" Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović i Dragutin Dragićević.

Grujić i Popović terete se za prisilno iseljavanje 1.822 Bošnjaka iz sela Kozluk i Skočić, kao i za to da su znali a nisu spriječili zločine u Domu kulture u mjestu Čelopek gdje su "Žute ose" ubile najmanje 19 iz grupe od 163 zlostavljana Bošnjaka iz sela Divič i najmanje troje ljudi na lokalitetima "Ekonomija" i "Ciglana".

Na početku suđenja 28. novembra 2005. godine svi osim šestooptuženog Dragutina Dragićevića, koji se brani šutnjom negirali su navode optužnice.

Suđenje se nastavlja u srijedu saslušanjem svjedoka, prenio je Tanjug.