Regija
0

Beograd: Sutra suđenje grupi stanka Subotića Caneta

FENA
Suđenje kriminalnoj grupi Stanka Subotića Caneta, optuženoj za šverc cigaretama tokom 1990.-ih, trebalo bi da počne sutra u Posebnom odjeljenju Okružnog suda u Beogradu, ali bez Subotića na optuženičkoj klupi.

Postupak izručenja Subotića je još u toku, jer se čeka odluka ruskih pravosudnih organa o ekstradiciji.

Od 28. aprila, kad je uhapšen na moskovskom aerodromu "Šeremetjevo", Subotić se nalazi u ekstradicionom pritvoru.

Sudsko vijeće kojim će predsjedavati sudija Milena Rašić odlučit će da li će postupak prema Subotiću razdvojiti, suđenje odložiti do njegovog izručenja Srbiji ili prihvatiti jemstvo od dva miliona eura koje su ponudili njegovi branioci.

Ukoliko bi sud prihvatio jemstvo, Subotić bi mogao da bude pušten iz ekstradicionog pritvora u Moskvi i prije odluke ruskih vlasti o izručenju.

Međutim, Subotić bi prvo trebalo da se pojavi pred sudskim vjećem i da izjavi da se neće kriti, što za sada nije moguće.

Subotić ne može da dostavi ni pisanu izjavu da se neće kriti, pošto njegovim braniocima iz Srbije nije dozvoljen kontakt sa njim.

Prema ruskom zakonu, samo advokati - ruski državljani imaju pravo da zastupaju okrivljene.

Subotićevi branioci u petak su ponovo ponudili jemstvo uvećano za 1,3 miliona eura u kešu, tako da sada ponuda za jemstvo iznosi dva miliona eura, kako bi mu bilo omogućeno da se brani sa slobode.

Prvobitna ponuda za jemstvo, desetak dana prije njegovog hapšenja 28. aprila, bila je 700.000 eura, što je vrijednost stana u Knez Mihailovoj ulici od 170 kvadrata.

Prošle sedmice je diplomatskim putem proslijeđen zahtjev srpskog Ministarstva pravde Glavnom tužilaštvu Rusije za Subotićevo izručenje, zajedno sa pratećom dokumentacijom prevedenom na ruski, a proslijeđena je i tražena dopuna dokumentacije.

Prema međunarodnim pravilima o ekstradiciji, potrebno je, između ostalog, da je krivično djelo zbog koga se traži izručenje okrivljenog propisano i krivičnim zakonikom zemlje od koje se njegovo izručenje zahtjeva, kao i da nije nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, odnosno izvršenja kazne.

Subotich i još 14 optuženih terete se da su od 1995. do 1997. godine, preko njegovog preduzecha "Mia" iz Uba, uvozili cigarete bez evidentiranja, prodavali ih na crnom tržištu i na taj način oštetili državni budžet za 56 miliona maraka i skoro osam milona dolara.

Taj novac su iz Srbije prebacivali preko Crne Gore i Makedonije na račune na Kipru.

Prema navodima optužnice, Subotić je cigarete kupovao u Makedoniji, a roba je potom šleperima dopremana na granicu gde su ih, po nalogu direktora Savezne uprave carina, čekali pripadnici vanrednih mjera kontrole, propuštali bez evidentiranja i pratili do magacina u Novom Sadu i Rumenki, a potom dostavljali mrežama krijumčara i preprodavaca.

Krivičnim zakonikom za ovo krivično djelo - zloupotreba službenog položaja propisana je kazna zatvora u trajanju od dvije do 12 godina.