Beogradski dnevnik "Danas"
0

Beograd spreman za posljednji ustupak Prištini

SRNA
Edita Tahiri
Edita Tahiri
Posljednji ustupak koji je Beograd u ovom trenutku spreman da učini povodom regionalnog predstavljanja Prištine jeste da se, uz naziv Kosovo, u fusnoti pojave i Rezolucija Vijeća sigurnosti UN 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde o jednostranom proglašenju kosovske nezavisnosti.

Beogradski dnevnik "Danas" navodi da su s ovim modelom navodno saglasni svi u EU, uključujući Njemačku, kao i Evropska komisija, odnosno posrednik u briselskom dijalogu Robert Kuper, pa sada treba da uslijedi ubjeđivanje Prištine da pristane.

Pozivajući se nezvanično na krugove bliske državnom vrhu Srbije, "Danas" navodi da bi u fusnoti najverovatnije bila navedena Rezolucija 1244 plus ocjena Međunarodnog suda pravde da čin proglašenja nezavisnosti nije bio suprotan međunarodnom pravu. 

Uprkos gotovo nevjerovatnoj formulaciji, izvori lista ističu da je za Beograd prihvatljivo svako rješenje u kojem se pominje Rezolucija 1244, jer je to obavezujući međunarodni dokument.

Iako je ovo rješenje slično prijedlogu Međunarodne krizne grupe, to niko od zvaničnika u Beogradu ne želi da potvrdi. 

U timu Vlade Srbije za dijalog s Prištinom ne žele da komentarišu spekulacije i tvrde da su svi napisi u štampi "nepouzdane varijante". 

Edita Tahiri, šef prištinskih pregovarača, izjavila je ovim povodom za "Danas" da će Priština "prihvatiti svaki dogovor o regionalnom predstavljanju, ako je u skladu sa Ustavom Kosova i realnošću da je većina država u regionu priznala nezavisnost". 
"Za nas je neprihvatljiva denominacija imena, jer nas je kao Republiku Kosovo priznalo 85 država u svijetu, a u najavi su i nova priznavanja. I u pravnom i političkom pogledu Rezolucija 1244 je prevaziđen dokument", kaže Tahiri.

Na pitanje koliko će Vašington uticati na stav Prištine o ovom "posljednjem ustupku" Beograda, Tahiri odgovara da su "EU i SAD samo posrednici u tehničkom dijalogu, a da kosovska vlada radi u skladu sa skupštinskom rezolucijom, čije su "crvene linije - poštovanje Ustava i državnog suvereniteta nezavisnog Kosova".