Regija
0

Beograd: Šljivančanin ne želi svjedočiti

FENA
Bivši časnik JNA Veselin Šljivančanin obavijestio je u utorak Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu da ne želi svjedočiti na ponovljenom suđenju za zločin na Ovčari kod Vukovara u studenome 1991. godine "jer je postupak protiv njega u Haškom tribunalu još u tijeku".

U dopisu koji je njegov odvjetnik Novak Lukić uputio sudu kaže se da bi Šljivančaninovim svjedočenjem "mogli biti narušeni uvjeti pod kojima je on pušten na slobodu, a koji se odnose na njegovo javno istupanje".

Taj je dopis sudionicima u postupku u utorak pročitao predsjedajući sudskog vijeća sudac Vesko Krstajić.

Šljivančanin je potkraj rujna prošle godine u postupku koji se vodio u Haškom sudu za ratne zločine (ICTY), još nepravomoćnom presudom osuđen za zločine u Vukovaru na pet godina zatvora i nakon izricanja presude pušten je na slobodu. U postupku pred tim tribunalom osuđen je i bivši časnik JNA Mile Mrkšić na 20 godina, dok je Miroslav Radić oslobođen optužbi.

Za ratni zločin na Ovčari, u postupku koji se vodi u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu optužnica tereti 16 pripadnika nekadašnje teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva supoderica", koju je 1991. godine u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka haškog optuženika Vojislava Šešelja.