Flašama i kamenjem gađali policiju
0

VIDEO / Beograd: Skup podrške Mladiću završen neredima

Sarajevo-x.com
Foto: Tanjug/B92
Foto: Tanjug/B92
Protest Srpske radikalne stranke u Beogradu zbog hapšenja haaškog optuženika Ratka Mladića, na kojem je bilo nekoliko hiljada građana, završen je neredima ispred Doma narodne skupštine.

Tokom skupa ispred bine bacane su petarde i suzavci, a do tuče između huligana i policije došlo je po završetku protesta, kada su huligani kamenjem napali kordon policije, javio je Blic.

Policija je uspjela smiriti situaciju na ulicama i još nema informacija o povrijeđenima.

Policija kontroliše situaciju

"Policija u Beogradu u potpunosti kontroliše situaciju nakon nereda koji su izbili na kraju mitinga podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću koji je organizovala Srpska radikalne stranka", rekao je direktor policije Milorad Veljović, prenosi Blic.

Direktor policije je za agenciju Beta kazao da je za sada privedeno više od 70 učesnika u neredima.

Akcija policije i dalje traje, a policajci u opremi za suzbijanje demonstracija potiskuju manje grupe demonstranata ka Kalemegdanu.

Nekoliko hiljada građana okupilo se na protestu Srpske radikalne stranke na platou ispred Doma narodne skupštine u Beogradu u znak protesta zbog hapšenja haaškog optuženika Ratka Mladića.

Skup podrške obezbjeđivale su jake policijske snage. Okupljeni su nosili četnička obilježja, zastave Srpske radikalne stranke i Srbije, te fotografije haaških optuženika Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja.

Policiju gađali kamenjem

Grupa mladića, opremljena navijačkim rekvizitima, gađala je policiju flašama i kamenjem. Čelnici Srpske radikalne stranke apelovali su na njih da se smire, ali ih nisu poslušali. Do sukoba nekoliko učesnika skupa i policije došlo je u Pionirskom parku nedaleko od sjedišta predsjednika Srbije. Na raskrsnicama ulica Kneza Miloša i Kralja Milana postavljeni su kontejneri i saobraćaj je obustavljen.

Veliki broj policajaca uputio se prema Pionirskom parku, objavio je RTS.

Na skupu su sin Ratka Mladića - Darko Mladić, a s njim su i supruga Ratka Mladića, Bosiljka. Mitingu prisustvuju i supruga i sin Vojislava Šešelja.

Šešelj traži smjenu Tadića

Šešeljev sin Vladimir pročitao je prisutnima pismo svog oca iz Haaga.

"Tražimo smjenu Borisa Tadića i njegovog marionetnog režima. Hapšenje Ratka Mladića pomogli su i čelnici Srpske napredne stranke, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić", poručio je Vojislav Šešelj u pismu, prenosi Blic.

Sin brani oca

Mladićev sin Darko Mladić izazvao je gromoglasan aplauz kada se pojavio na bini. Rekao je da je "njegov otac spriječio novi genocid u Jasenovcu".

"Moj otac se borio za slobodu svog naroda, a ne protiv drugih naroda. Danas tamo gdje nema srpske države nema ni Srba", rekao je Mladić, dodavši da je njegov otac jako lošeg zdravstvenog stanja.

Četničke pjesme na mitingu

Prije početka mitinga puštane su četničke pjesme.

Na skupu su, kako javlja B92, aktivisti Obraza i Mladen Obradović, koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog nereda tokom Parade ponosa 2010. godine.

Na bini je postavljen i transparent "Tadić nije Srbija", a skup je počeo intorniranjem himne "Bože pravde".

Na mitingu su govorili i visoki funkcioneri SRS-a Gordana Pop-Lazić, Zoran Krasić i drugi, koji su poručili da "treba da prestane saradnja sa Haškim tribunalom".

Skup je obezbjeđivalo više od 3.000 policajaca. Pripadnici policije obezbjeđuju sve objekti za koje je procjenjeno da mogu biti ugroženi, a posebno diplomatsko-konzularna predstavništva, medijske kuće i državne institucije.

Radikali su nekoliko minuta poslije 21.00 sati završili miting sa porukom "Živio Ratko Mladić".