Regija
0

Beograd: Sahrana Jovanke Broz ujedinila narode bivše Jugoslavije

Anadolija
Posljednji simbol jedne epohe, za koju mnogi smatraju da je bilo ljepše i bolje vreme za život novim prostorima, Jovanka Broz, sahranjena je danas u ''Kući cvijeća'', u Beogradu.

Kako javlja dopisnik agencije Anadolija iz Beograda, i više sati poslije sahrane, u blizini Muzeja historije Jugoslavije, mogli su se sresti građani iz različitih država nekadašnje Jugoslavije, koji joj po posljednji put odaju počast.

Opraštajući se od udovice Josipa Broza Tita, opraštaju se i od za njih, boljeg, kvalitetnijeg i ljepšeg suživota u nekadašnjoj državi.

"Svake godine dolazimo ovde da se poklonimo Titovom grobu, a danas smo organizovano, jednim autobusom došli da odamo počast Jovanki“, rekao je Mirko Raca, predsjednik društva "Josip Broz Tito“ iz Banje Luke.

Raca je ispričao da udruženje na čijem je čelu "pokušava graditi porušene mostove zajedništva, prijateljstva naroda bivše Jugoslavije“ i dodao da je "Jovanka dio Josipa Broza Tita, veliki dio tog velikog čovjeka“.

"Nažalost Jovanka je umrla, ona je bila borac i legenda i Titova ljepotica“, izjavio je Miodrag iz Beograda, te dodao:

"Nijedan predsjednik na svijetu nije imao ljepšu suprugu“.

Marinković Milorad iz Raške, osoba sa invaliditetom zbog, kako kaže, nemanja nikakvih prava u Srbiji, došao je danas sa velikom nelagodom da prodaje bedževe sa likom pokojne Jovanke Broz.

"Mislim da je žena mučenica. Iskreno mislim da je bila zatočenica'', smatra on.

Bilo je puno ljudi, da kažem more ljudi, primjećuje Radmila Jovović iz Boke Kotorske, ali nigde mladosti, što to je žalosno.

"Jovanku znam od sahrane Moša Pijadea, a kada je u Skupštinu ušla, nama je svima srce kucalo od radosti“.

Gospođa Jovović nam je otkrila i da je jednom imala direktan susret sa bračnim parom Broz, dok su njih dvoje šetali ispred Skupštine.

"Danas sam došla sa ponosom. Sretna sam što sam uspjela danas da dođem ovdje“.

Verka Lutovac iz Kolašina kaže da je došla i od srca zaplakala.

''Za mene je ona jedna velika žena i sve je dostojanstveno podnijela“.

Crnogorska Olga Denić objašnjava zašto voli Brozove.

"Izgubila sam oca 1949. godine. Da nije bilo pokojnog Tita, moja majka, moj brat i ja bili bismo i dalje podstanari. Plakala sam i bila u mimohodu i za Titom i jako mi je žao što smo dozvolili da takva žena, kao što je Jovanka, živi, u takvim uslovima posljednje 32 godine“.

Tito bi bez nje bio krnj

Jovanka je bila žena za poštovanje, ona je supruga velikog čovjeka, kaže Beograđanka Anđelka.

''Svuda ga je pratila. Kada je umro Tito imala sam dvadeset godina, osećaj je bio strašan. Nažalost tada nisam prisustvovala sahrani. Ali danas sam došla da ispunim svoju dužnost“, navela je Anđelka iz Beograda.

Nakon sahrane, zbog velike gužve, Radomir iz Beograda nije odao počast Jovanki Broz mimohodom. Zato se kasnije vratio da to učini:

"Žao mi je što je nepravedno bila skrajnuta, ona lično bila je prava dama i dostojanstvena žena. Tito bi bez nje bio krnj, baš su bili lijep par. Danas je bilo mnogo svijeta, a sahrana je obavljena dostojanstveno“.