Regija
0

Beograd: Radikali protestovali zbog susreta Nikolić - Jahjaga

Anadolija
Nekoliko desetina pristalica Srpske radikalne stranke (SRS) protestovalo je danas u centru Beograda povodom sutrašenjg susreta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i predsjednice Kosova Atifete Jahjaga.

Pristalice radikala, koje su se okupile u Pionirskom parku, u blizini Skupštine i Predsjedništva Srbije, nosile su zastave i slike sa likom lidera radikala, haškog optuženika, Vojislava Šešelja, zastavu Srbije kao i četnička obilježja, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Na čelu kolone, koja je zaustvljena u blizini zgrade Predsjedništva, na Andrićevom Vencu, funkcioneri te stranke nosili su transparent na kojem je pisalo "Izdao si Voju, izdaćeš i zemlju svoju".

Oni su, nazivajući predsjednika Srbije Timislava Nikolića izdajnikom, poručili da je, kada je izabran za predsjednika države, obećao da će čuvati teritorijalni integritet zemlje i da je, kako su rekli, sve zakletve do sada pogazio.

Radikali su u obraćanju okupljneim novinarima, nakon što im veliki broj policajaca nije dozvolio da se približe zgradi Predsjedništva, rekli da je sutrašnjim sastankom Nikolića i Jahjage "ogoljena istina o izdaji aktuelne vlasti".

Potpredsjednik SRS-a Nemanja Šarović je rekao da je aktuelna vlast dovedena da uradi "ono što nije smela ni Demokratska stranka (DS)".

"Jasno je bilo da su zapadne gazde Tomislavu Nikoliću namenile najmračniju ulogu u srpskoj istoriji, a to je najbrutalnija izdaja srpskih nacionalnih interesa. Nikolić sutrašnjim sastankom sa ovom nazovi predsednicom Kosova ispisuje najmračniju stranicu srpske istorije", rekao je Šarović.

Predstvnici Srpske radikalne stranke su poručili da nijedan dogovor pređašnjih vlasti, a ni ovi danas, ne obavezuju Srbiju, jer sve do sada postignute dogovore nije potvrdila Skupština Srbije, i da to ne obavezuje državu Srbiju.

Radikali su Nikolića nazvali veleizdajnikom i istakli da neće prihvatiti dogovore koje bude postigao.

"Kako si god izdao Vojislava Šešelja, izdat ćeš i Srbiju", poručili su radikali nekadašnjem stranačkom kolegi i predstavniku.

Radikali su, pored stranačkih obilježja i četničke ikonografije, nosili slike Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića ispod kojih je pisalo "Mala je ovo zemlja koliko smo mi izdajnici", "Nećemo u EU", "Stop diktatu SAD i EU", "Nikolić i Dačić = Tadić i Cvetković".

Skup je obezbjeđivalo više od stotinu policajaca, među kojima su bili i pripadnici žandarmerije koji su imali opremu za razbijanje demonstracija.

Nakon polusatnog protesta, učesnici skupa su se mirno razišli.