Regija
0

Beograd: Protest završen molitvom, nastavljeni su izgredi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Protestni skup "Kosovo je Srbija", na kojem se okupilo nekoliko stotina hiljada građana, završen je na platou ispred hrama sv. Save gdje je molitvu služio zamjenik patrijarha Srpske pravoslavne crkve vladika Amfilohije koji je rekao da je "Kosovo zjenica, srce srpskog naroda, a ono što se sada događa s Kosovom može se događati samo u vremenima tiranija i okupacija".

"U presudnom trenutku ovdje smo da potvrdimo ko smo i šta smo. Kolijevka naša i našeg naroda i mjesto našeg rođenja je Kosovo i Metohija", rekao je vladika crnogorsko-primorski Amfilohije nakon molitve kojoj su nazočili srbijanski premijer Vojislav Koštunica, predsjednici Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, princ Aleksandar Karađorđeviæć , te dio ministara, premijer Republike Srpske Milorad Dodik i drugi.

Kritizirajući svjetske moćnike vladika Amfilohije je velikom broju okupljenih, od kojih su neki držali i zapaljene svijeće, rekao da oni "brane i dostojanstvo ponižene Europe", te da su "spremni umrijeti za slobodu".

Vladika je na kraju sve pozvao da se mirno raziđu kako bi "svjedočili da su Srbi narod koji ne ruši i ne razara".

Dok je trajala molitva dio demonstranata, ni pola kilometra dalje od hrama, napao je zgrade ambasada SAD-a, Hrvatske, Velike Britanije, Italije, Turske, Belgije, Raiffeisen banku, te jedan restoran Mc Donald'sa, koji je potpuno demoliran. Agencija Tanjug javlja da su vatrogasci ugasili požar u hrvatskoj i američkoj ambasadi.

Prema istoj agenciji, policija je oko 20,30 sati na više od deset lokacija pokušavala smiriti demonstrante i spriječiti daljnje demoliranje stranih ambasada i predstavništava stranih kompanija i banaka.

U gradu je razbijeno više izloga, opljačkane su neke prodavaonice, a na ulicama su razbacani kontejneri, desetak ih je zapaljeno, a skoro cjelokupna prometna signalizacija u središtu grada je uništena.

Na nekoliko mjesta policija je upotrijebila suzavac protiv izgrednika.