Regija
0

Beograd: Presuda optuženima za zločine u Zvorniku 12. juna

FENA
Presuda četverici pripadnika dobrovoljačkih jedinica "Pivarski" i "Žute ose", optuženih za ratne zločine počinjene na teritoriji bh. općine Zvornik 1992. godine, bit će izrečena pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u četvrtak 12. juna.

Ovo je Tanjugu u četvrtak potvrdila glasnogovornica suda Ivana Ramić.

Dragana Slavkovića, Ivana Koraća, Dragutina Dragićevića i Sinišu Filipovića optužnica tereti za ubistva i mučenja Bošnjaka u Zvorniku 1992.

Nakon što je tužilaštvo preciziralo optužnicu, sudsko vijeće razdvojilo je postupak protiv dvojice prvooptuženih, Branka Grujića i Branka Popovića, kojima će presuda biti izrečena u drugom postupku.

Grujić i Popović terete se za deportaciju Bošnjaka iz sela Kozluk i Skočić, kao i zato što nisu spriječili zločine pripadnika "Žutih osa".

Suđenje optuženima za zločine počinjene u Domu kulture u Čelopeku, poljoprivrednom dobru Ekonomija i preduzećima Novi izvor i Ciglana počelo je novembra 2005.

Iznoseći završnu riječ, zamjenik tužioca za ratne zločine Milan Petrović ocijenio je da je optužnica za ratne zločine u Zvorniku, tokom dvije i po godine suđenja, u potpunosti dokazana i zatražio da se četverica okrivljenih osude po zakonu.

S druge strane, odbrana Slavkovića, Koraća, Filipovića i Dragićevića u završnim riječima ocijenila je da optužnica tokom postupka nije dokazana, dok su okrivljeni u završnim riječima negirali zločine koji im se stavljaju na teret.