U manastiru u Rakovici
0

Beograd: Pokopan patrijarh Pavle

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle, koji je umro 15. novembra u 95. godini, pokopan je u manastiru u beogradskom predgrađu Rakovici. Ekumenski patrijarh Bartolomej i metropolit crnogorsko-primorski Amfilohije održali su bogoslužje tokom kojega je pročitana poruka patrijarha moskovskog Kirila.

Pokopu su prisustvovali srbijanski predsjednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, predsjednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, premijer Republike Srpske Milorad Dodik, kao i bivši srbijanski premijer Vojislav Koštunica.

Hiljade građana ispratile su umrlog patrijarha duž puta kojim se kretala pogrebna povorka iz središta grada do samostana.

Prije toga, pred više desetaka hiljada okupljenih građana, među kojima su bili najviši srbijanski politički dužnosnici te vjerski i politički dužnosnici iz susjednih zemalja, održano je opijelo, bogoslužje za preminuloga, prije kojega je služena jutarnja liturgija.

Među vjerskim dužnosnicima od preminulog patrijarha oprostili su se predstavnici katoličke i islamske vjerske zajednice u Srbiji, te rumunjske i albanske Pravoslavne crkve.

Na ispraćaju preminulog patrijarha kao predstavnik Svete Stolice prisustvovao je dekan kardinalskog zbora Angelo Sodano.

U povodu pokopa preminulog patrijarha u Beogradu je danas dan žalosti, a u cijeloj Srbiji proglašena je trodnevna žalost, od ponedjeljka do srijede.

Prema nezvaničnim informacijama od nedjelje popodne do četvrtka ujutro, kad je lijes bio izložen u stolnoj crkvi u Beogradu, oko pola miliona ljudi prošlo je kroz crkvu odajući počast preminulom poglavaru SPC-a.

Do izbora novog patrijarha dužnost poglavara SPC-a odlukom sinode SPC-a vršit će metropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.