Optužbe za genocid
0

Beograd podnio protutužbu protiv Zagreba

SRNA
Vlada Srbije odlučila je danas da pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu podnese protutužbu protiv Hrvatske zbog genocida nad Srbima tokom sukoba od 1991. do 1995. godine.

Odluka je donesena poslije konsultacija predsjednika Srbije Borisa Tadića sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Srbija se  odlučila  na ovaj korak,  jer je  Hrvatska 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred istim sudom  protiv tadašnje SR  Jugoslavije zbog navodnog kršenja Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba  od 1991. do 1995. godine, saopšteno je iz  Kancelarije Vlade Srbije  za saradnju s medijima.   

 Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić prethodno je danas  izjavio   da će   Vlada Srbije  podnijeti kontratužbu ako Hrvatska ne odustane od  tužbe.  

"Nažalost, Zagreb do sada nije pokazao namjeru da od tužbe  odustane i naša vlada je prošle godine donela odluku da se pripremi kontratužba. Ona je završena i odnosi se na zločine počinjene od 1991-1995. godine, uz pozamašan istorijski dodatak koji baca svjetlo na period NDH", rekao je Jeremić i dodao da smatra da je u interesu Hrvatske da odustane od procesa.