Protest zbog zabrane
0

Beograd: Organizatori "Parade ponosa" blokirali saobraćaj

SRNA
Članovi Organizacionog odbora "Parade ponosa" u Beogradu i dvadesetak aktivista blokiralo je danas na nekoliko minuta saobraćaj u jednoj traci na Terazijama, u znak protesta zbog odluke države da zabrani održavanje parade.

Oni su danas oko 11.30, poslije vanredne konferencije za novinare u Medija centru, izašli na ulicu i raširili veliki transparent sa natpisom "Ljubav normalno", uzvikujući "Ljubav je ljudsko pravo".

Poslije nekoliko minuta oni su se povukli na trotoar. Jake policijske snage obezbjeđivale su događaj, koji je prošao bez incidenata.

Organizatori "Parade ponosa" rekli su na konferenciji za novinare da je zabranom skupa država pokazala da su huligani jači od nje. Oni su naglasili da su sinoć obratili Evropskom sudu za ljudska prava.

Govoreći o daljim planovima, organizatori su rekli da već od od ponedjeljka mogu da prijave paradu za 2012. godinu.

Savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije zabranio je juče sve javne skupove koji su bili zakazani za vikend, uključujući i "Paradu ponosa".

    Državni vrh razmatrao je bezbjednosnu situaciju uslijed opasnosti od ozbiljnih incidenata zbog čega se poslije podne sastao i Savjet za nacionalnu bezbjednost, čija je procjena bila da bi nacionalna bezbjednost bila izuzetno ugrožena.
   
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je juče da su zabranjeni svi skupovi planirani tokom vikenda u Beogradu, jer je policija procijenila da postoji veliki rizik ugrožavanja bezbjednosti u gradu, nastajanja velikog haosa i opasnost od gubitka ljudskih života.