Regija
0

Beograd: Optužnica protiv Škorpiona za zločin na Kosovu

FENA
Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četvorice pripadnika postrojbe "Škorpioni" zbog ratnog zločina nad kosovskim Albancima u Podujevu 1999. godine.

Kako je u ponedjeljak priopćilo Tužiteljstvo, optužnica tereti Željka Ðukića, Dragana Medića, Dragana Borojevića i Miodraga Šolaju da su kao pripadnici "Škorpiona", postrojbe u sastavu MUP-a Srbije, 28. ožujka 1999. godine, u vrijeme intervencije NATO-a protiv tadašnje SR Jugoslavije, u dvorištu obitelji Gashi u Podujevu pucali u skupinu od 19 žena i djece.

Prema navodima optužnice, ubijeno je 14 osoba, a preživjelo je petero djece koja su bila teško ranjena i koja ne bi preživjela da nije bilo medicinske intervencije pripadnika Specijalnih antiterorističkih postrojba.

"Komanda MUP-a u Podujevu je odmah po saznanju o tom događaju vratila pripadnike 'Škorpiona' s područja Kosova i Metohije", navodi se u priopćenju Tužiteljstva za ratne zločine.

Zbog sudjelovanja u tom zločinu Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu već je u lipnju 2005. godine na 20 godina zatvora osudio nekadašnjeg pripadnika "Škorpiona" Sašu Cvjetana, a tu presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije.

"Škorpioni" su široj javnosti postali poznati nakon što je u ljeto 2005. godine na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom sudu haški tužitelj Geoffrey Nice u sudnici prikazao snimku egzekucije šestorice ljudi, od kojih i dva maloljetnika, u Bosni i Hercegovini, kod Trnova.