Regija
0

Beograd: Odluka o stvaranju parlamentarne većine sljedeće sedmice

FENA
Sljedeće sedmice bi moglo biti jasnije kojoj će se političkoj grupaciji, demokratskoj ili radikalsko-narodnjačkoj, prikloniti Socijalistička partija Srbije i njeni koalicijski partneri u pregovorima o sastavljanju nove srbijanske Vlade.

Predsjednik stranke G 17 Plus i ministar gospodarstva i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je u petak da očekuje da sljedeće sedmice počnu razgovori koalicije "Za europsku Srbiju" s koalicijom koju predvodi SPS.

"Vjerujem da će do kraja mjeseca biti sastavljena proeuropska Vlada, koja će Srbiju do kraja mandata uvesti u Europsku uniju", kazao je Dinkić novinarima.

Početak pregovora koalicije SPS-a, Pokreta ujedinjenih umirovljenika Srbije (PUPS) i Jedinstvene Srbije (JS) s demokratima najavio je u petak i lider JS-a Dragan Marković Palma, koji kaže da je za njegovu stranku stav Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice o poništavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU-om označio "konačan prestanak razgovora" s DSS-om i radikalima.

"Buduću Vladu Srbije činit će koalicija SPS-PUPS-JS, lista 'Za europsku Srbiju', kao i stranke nacionalnih manjina", kazao je Marković agenciji Tanjug.

O prekidu pregovora s koalicijom oko SPS-a u petak se oglasio i dužnosnik DSS-a i ministar prosvjete Zoran Lončar koji je Tanjugu kazao da ta stranka više ne namjerava sastavljati Vladu s "nepouzdanim partnerima" te da će početkom sljedećega tjedna i predsjedništvo DSS-a "zauzeti stav" i donijeti odluku o sudbini pregovora s SPS-om.

"SPS u pregovorima za sastavljanje Vlade igra duplu igru i danju javno s nama pregovora, a noću s drugom stranom. Sve upućuje na to da SPS traži neki izgovor koji bi mu poslužio za uspostavu koalicije sa strankama oko DS-a", kazao je Lončar.

Ni predsjednik SPS-a Ivica Dačić, ni najviši dužnosnici te stranke još se nisu javno izjasnili o prekidu pregovora s Koštuničinim narodnjacima i radikalima, s kojima su ranije potpisali koalicijski dogovor o formiranju vlasti u Beogradu, koji još nije proveden u djelo, s obzirom na to da je konstitutivna sjednica Skupštine Beograda zakazana tek za 14. juli.

Koaliciji Tadićeva DS-a, čija lista "Za europsku Srbiju" ima 102 mandata u Skupštini, s koalicijom SPS-PUPS-JS i njenih 20 mandata, podršku u parlamentu ranije su već najavili Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića s 13 mandata, kao i svih sedam zastupnika manjina.

Od ukupno 250 mandata u Skupštini Srbije Srpska radikalna stranka (SRS) ima 78 zastupnika, a DSS 30.

Rok za sastavljanje nove Vlade istječe 11. septembra, tri mjeseca nakon što je konstituirana Skupština Srbije, koja još nema izabranog predsjednika i ostala tijela, s obzirom na to da se još ne zna ko će činiti parlamentarnu većinu.