Regija
0

Beograd odlučan - organizira i lokalne izbore i na Kosovu

FENA
Srbija će 11. maja pored parlamentarnih organizirati i lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, i to u svim sredinama u kojima su Srbi živjeli do 1999. godine, jedinstven je stav svih važnih političkih činilaca u Srbiji.

Odlučnost o održavanju i lokalnih izbora ističu svi državni funkcioneri i stranke dosadašnje pozicije i najvećeg dijela opozicije.

Predsjednik Srbije Boris Tadić je odlučnost Srbije da održi izbore na Kosovu naglasio i na minuloj sjednici VS UN, zatraživši istovremeno podršku članica tog tijela za izbor srpskih lokalnih predstavnika, istakavši važnost tog procesa.

"Još jednom ponavljajući da Srbija smatra Kosovo svojim neotuđivim dijelom, obavještavam vas da će se u Srbiji 11. maja održati parlamentarni i lokalni izbori koji su od presudnog značaja za konsolidaciju demokratije u Srbiji i njenu integraciju u EU", rekao je Tadić pred VS UN i istakao da je posebno značajno da se toga dana na Kosovu održe i lokalni izbori.

"Smatramo da je značajno da svuda na Kosovu, gdje građani priznaju Republiku Srbiju kao svoju državu, demokratski izaberu svoje općinske, kao i parlamentarne predstavnike", rekao je predsjednik Srbije.

Šef UNMIK-a Joachim Ruecker je, međutim, više puta ponovio, a i na sjednici VS UN rekao, da bi srpski lokalni izbori na Kosovu bili nelegitimni.

Srbi sa Kosova to Rueckerovo upozorenje, međutim, ne tumače kao zabranu organiziranja izbora za poslanike parlamenta Srbije. Oni kažu da Ruecker pritom nema ni mehanizme za sprečavanja održavanja lokalnih izbora.

Najava da će izbor lokalnih srpskih predstavnika biti nelegitiman, ne brine mnogo predstavnike vlasti u Beogradu, niti političke predstavnike kosovskih Srba.

Predstavnici gotovo svih stranaka čije su "centrale" u Beogradu ne očekuju nikakve smetnje za organiziranje i održavanje lokalnih izbora 11. maja, bez obzira na protivljenje UNMIK-a i kosovskih institucija.

Oni se slažu s ocjenom da je UNMIK jedini nadležan da organizira lokalne i centralne izbore, ali dodaju kako su "Albanci ti, koji su prvi prekršili rezoluciju proglašenjem takozvane države nezavisno Kosovo".

Predstavnici srpskih stranaka na Kosovu vjeruju da će dogovor sa UNMIK-om biti pronađen, a ako on izostane, smatraju da je dovoljno da UNMIK 11. maja i kasnije "zažmiri".

Republička izborna komisija (RIK) je u Kosovskoj Mitrovici otvorila kancelariju, u kojoj je unazad nekoliko dana dostavljeno više odborničkih lista stranaka za lokalne izbore.

Liste za općinske odbornike na sjeveru i istoku Kosova, podnijele su Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka, G17 plus, i pojedina građanska udruženja, javio je Tanjug.

RIK je odlučio da na Kosovu na izborima za poslanike i odbornike skupština lokalnih samouprava 11. maja bude otvoreno 279 biračkih mjesta.

U Kosovskom okrugu bit će 86 izbornih mjesta, u Pećkom 16, u Prizrenskom 13, u Kosovskomitrovačkom 97 i u Kosovskopomoravskom 67 biračkih mjesta.

Najviše biračkih mjesta biće u Leposaviću - 33, a zatim u Kosovskoj Kamenici - 31, u Prištini 25, u Zubinom Potoku 24, u Gnjilanu 21, u Kosovskoj Mitrovici 20, dok će u Lipljanu biti 17.

U Štrpcu će biti otvoreno 15 biračkih mjesta, u Kosovu Polju 14, u Obiliću i Zvečanu po 10, u Novom Brdu devet, u Peći i Vučitrnu po osam, u Vitini i Gori po šest, u Prizrenu pet, u Uroševcu , Istoku i Klini po četiri biračka mjesta.

U Srbici i Orahovcu bit će po dva biračka mjesta, a u Podujevu jedno.

Kosovski Albanci se protive održavanju srpskih lokalnih izbora na Kosovu.

"Za nas su ti izbori neprihvatljivi, Srbija ne može da organizira izbore u drugoj državi, u Republici Kosovo. Ukoliko izbori ipak budu održani proglasit ćemo ih za nevažeće", kazala je ministrica pravosuđa u Vladi Kosova Nekibe Keljmendi.

Ona je navela da će kosovski Albanci 11. maja ignorirati činjenicu da Srbija na Kosovu organizira lokalne i parlamentarne izbore.

"Tog dana nećemo izlaziti, ponašat ćemo se kao da se ništa ne dešava, apsolutno ćemo ih ignorirati", kazala je Keljmendi.

Organiziranju srpskih lokalnih izbora usprotivili su se i poslanici kosovskog parlamenta, zatraživši da skupština usvoji rezoluciju kojom će se pokazati svoje protivljenje. Predsjedništvu skupštine nije podnijeta inicijativa za izradu rezolucije protiv srpskih izbora na Kosovu.