Regija
0

Beograd očekuje izručenje Čekua

SRNA
Agim Čeku
Agim Čeku
Ministar pravde Srbije Snežana Malović izjavila je danas Srni da od bugarskih vlasti očekuje da u najkraćem roku pozitivno odgovore na zahtjev Beograda za izručenjem Agima Čekua.

Malovićeva je navela da očekuje od nadležnih organa Bugarske da hitno donesu odluku o izručenju Čekua, bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova kojeg Srbija tereti za genocid, a postupak protiv njega vodi se po komandnoj odgovornosti.

"Ministarstvo pravde traži izručenje Čekua u cilju vođenja postupka koji je protiv njega pokrenut u Okružnom sudu u Nišu zbog krivičnog djela genocida, ubistva 669 Srba i 18 drugih nealbanaca 1999. godine na Kosovu i Metohiji“, rekla je Malovićeva. 

Ona je dodala da bi postupak o izručenju mogao da bude sproveden prema Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, iako Srbija i Bugarska imaju ugovor o međunardnoj prvnoj pomoći u krivičnim stvarima iz 1960. godine. 

Bivši premijer Kosova Agim Čeku uhapšen je sinoć na makedonsko-bugarskoj granici po potjernici Interpola, raspisanoj po naredbi Okružnog suda u Nišu na kojoj se nalazi i Hašim Tači.

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen rekao je da je zahtjev za izručenje Čekua upućen po hitnom postupku Ministarstvu pravde Bugarske i da očekuje odluku o ekstradiciji u najkraćem roku.

Homen je rekao da odluku o izručenju Čekua donose zvanični organi Bugarske, odnosno njihovo tužilaštvo i sud, ali da Srbija očekuje da bude isporučen jer je izuzetno važno da se zadovolji pravda. 
Homen je dodao da Čekua imunitet može da štiti samo na teritoriji Kosova, a nikako ne može da ga štiti u inostranstvu i u tom smislu on bi trebao da bude isporučen Srbiji.