Regija
0

Beograd: Obilježena 15. godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Udruženja novinara Srbije (UNS), obilježili su danas 15. godišnjicu ubistva novinara Slavka Ćuruvije, zločina koji još uvijek nije rasvijetljen, polaganjem vijenaca na ploču, koja je postavljena na mijestu gdje je ubijen, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović istakao je da svako okupljanje na ovaj dan i na ovom mjestu predstavlja "susret  sa avetima prošlosti, sa vremenom u kojem je nad svakim onim koje drugačije razmišljao, pričao, pisao, lebdjela smrt".

"I ako smo sve ovo vrijeme znali ko je odgovoran za njegovu smrt, ubice su nam se iza ugla podrugljivo podsmijehivali skrivajući odgovorne od ruke pravde", rekao je Obradović.

Navodeći da po prvi put, posle 15 godina, ove godine postoji nada da će ubice uskoro biti kažnjenje, Obradović je rekao: "Država je učinila važan korak i više nema povratka. Ili ćemo uskoro saznati imena nalogodavaca i ubica ili ćemo se još jednom uvjeriti da je Srbija društvo u kojem su zločinci jači od žrtava."

Predsjednik UNS-a Ljiljana Smajlović navela je da je danas za jedan korak jasnije "da je duboko unutar državnog aparata postojalo jedno zločinačko udruženje koje je ubilo Slavka Ćuruviju i koje je ubijalo i druge političke protivnike".

Novinar i vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999., na Uskrs, u pasažu zgrade u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici. Ubice su u njega, s leđa, ispalile 17 metaka.

Ubijen je tokom NATO bombardovanja, pet dana nakon što je u tadašnjem dnevnom listu "Politika ekspres" optužen za "priželjkivanje bombi" i "izdaju".

Prije tri mjeseca vlast je objelodanila da je Milorad Ulemek Legija važan svjedok koji je pomogao u identifikovanju počinilaca ubistva Slavka Ćuruvije. Na osnovu njegovog iskaza 14. januara ove godine uhapšena su dva bivša čelnika Državne bezbjednosti Milan Radonjić i Ratko Romić.

Istovremeno je za bivšim operativcem DB-a Miroslavom Kurakom raspisana potjernica, jer je u bjekstvu. Kao nalogodavce ubistva Tužilaštvo za organizovani kriminal je označilo Radonjića i bivšeg direktora DB-a Radomira Markovića, a kao izvršioce Romića i Kuraka.

"Ako se dokaže da su to ljudi koji su ubili Slavka, meni se čini da smo mi tek na početku i da će to da izazove jedan zemljotres o čijim posljedicama i o čijim poukama ćemo tek morati da razgovaramo", istakla je Ljiljana Smajlović nakon polaganja vijenca na spomen ploči podignutoj Slavku Ćuruviji.