Regija
0

Beograd: Nezadovoljstvo presudom Ademiju i Norcu

FENA
U prvim reagiranjima na nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Zagrebu, kojom je hrvatski general Rahim Ademi oslobođen odgovornosti za zločine u Medačkom džepu a hrvatski general Mirko Norac osuđen na sedam godina zatvora, u Beogradu se izražava nezadovoljstvo i očekivanje od Haaškog tužiteljstva da intervenira.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić izjavio je danas da Beograd očekuje reakciju Haaškog tužiteljstva na presudu.

"Očekujemo od hrvatskog odvjetnika da na presudu uloži žalbu, a mi čekamo izvješće OESS-a koji je pratio suđenje. Očekujemo da će i Haaško tužiteljstvo reagirati na takvu presudu", kazao je Ljajić za Dnevnik Radio-televizije Srbije.

Glasnogovornica Haaškog suda Nerma Jelačić je također za Dnevnik državne televizije izjavila da taj sud nema običaj komentirati nepravomoćne presude.

Na odluku Županijskog suda u Zagrebu reagirala je i Udruga Srba iz Hrvatske.

Nevjerojatno je da je prvooptuženi oslobođen, a neki drugi uopće nisu ni odgovarali za ratne zločine u Medačkom džepu, izjavio je tajnik te udruge Milojko Budimir.

"Nezadovoljni smo presudom. Očekivali smo da će hrvatski sud, pošto mu je Haaški sud prepustio taj predmet, biti odgovorniji. U Medačkom džepu nisu stradala samo 23 civila, kao što je tvrdila optužnica, već po našim podacima 88, i sve je bilo uništeno. Bila je to spržena zemlja", kazao je Budimir gostujući u Dnevniku Televizije B 92.

Tajnik te nevladine izbjegličke udruge dodao je da je akcija "Oluja" bila "stravičan zločin", te je podupro nedavnu izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića koji je u Zagrebu kazao kako je ta akcija bila "etničko čišćenje".

Presudom Županijskog suda u Zagrebu "razočaran" je i direktor Dokumentacijsko-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac koji je za Radio-Beograd izjavio da očekuje reakciju Haaškog suda na taj pravorijek.