Srbija
0

Beograd: Nevladine udruge za europski put Srbije

FENA
Beograd
Beograd
Više nevladinih udruga pozvalo je predsjedničkog kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića da jasno artikulira europski put Srbije i jasno zastupa težnje 70 posto njenih građana koji su se izjasnili za približavanje i priključenje Europskoj uniji (EU), priopćeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare, javlja Hina.

"Samo jasna politika i precizan plan mogu mobilizirati sve proeuropske snage i spriječiti povratak Srbije u najteža vremena", navodi se u poruci Tadiću, koju je novinarima pročitala predsjednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević-Vučo.

Civilni sektor upozorava da Tadićeve nedovoljno jasne poruke i njegovi brojni ustupci snagama koje otvoreno istupaju protiv integracije Srbije u Europu, mogu dovesti do apstinencije upravo onih birača koji su za europsku Srbiju. Stoga se od Tadića zahtijeva da pozove na razgovor sve društvene aktere koji slijede europski put , prije svih stranke manjina, Liberalno demokratsku partiju Čedomira Jovanovića i predstavnike nevladinih udruga.

Ravnateljica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je izjavila da civilni sektor konačno želi vidjeti "demokratsko lice Srbije koje jamči demokratsku budućnost".

"Poruke moraju biti jasne, kako ne bi strahovali od stalnog približavanja politici i stavovima premijera Vojislava Koštunice što je otvaralo više prostora za Srpsku radikalnu stranku ", kazala je ona.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko rekla je da se od Tadića traži jasan stav "jer smo svi svjedoci da ga Koštunica zatrpava tezom o trećem putu između Rusije i EU-a, a ministar za Kosovo Slobodan Samardžić idejama da je EU ideološki cilj poput komunizma i samoupravljanja .."

Od Tadića se traži jasan proeuropski stav i zbog toga što je Srbija potpisala nepravedan i nepovoljan sporazum s Rusijom, rekla je Biserko.

Europski pokret u Srbiji i skupina od 17 nevladinih udruga uputili su prije nekoliko dana otvoreno pismo najvišim srbijanskim dužnosnicima prosvjedujući zbog promjene vanjsko političkog smjera zemlje i formiranja antizapadnog raspoloženja.

U pismu se upozorava da bespotrebno zaoštravanje odnosa s Europskom unijom dovodi u pitanje europsku perspektivu Srbije za koju se izjašnjava 70 posto građana.