Boris Tadić
0

"Beograd ne želi 'veliku Srbiju'"

SRNA
Predsjednik Srbije Boris Tadić istakao je značaj BiH kao faktora stabilnosti cijelog balkanskog regiona i naglasio da Beograd nema namjeru da stvara "veliku Srbiju".

"Stabilnost BiH je zasnovana na Dejtonskom sporazumu. Srbija poštuje integritet svih država i u interesu Srbije su stabilnost i mir u BiH", rekao je Tadić za italijansku agenciju Ansa, uoči italijansko-srpskog samita 13. novembra u Rimu.

Tadić je istakao da bi svako drugo rješenje bilo za Srbiju veoma opasno i  naglasio   da Beograd nema namjeru da stvara  "veliku Srbiju", koja bi destabilizovala okolne zemlje. 

"Mislim da takve ideje nema ni Hrvatska. A to je važno jer BiH čine tri naroda: Srbi, Hrvati i Bošnjaci", rekao je Tadić  i dodao da je za Srbiju prihvatljivo svako rješenje koje prihvate tri naroda i dva entiteta na osnovu Dejtonskog sporazuma.  

Predsjednik Srbije izrazio je uvjerenje da će odluka Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova biti donesena  u korist Srbije.  

"Duboko sam uvjeren da će odluka Međunarodnog suda pravde biti u korist Srbije, jer je ovde reč o kršenju međunarodnog prava. Ukoliko se prihvati kršenje međunarodnog prava, imaćemo krizu u mnogim dijelovima svijeta", rekao je Tadić. 

On je istakao i da je Srbija na miran i uzdržan način reagovala na secesionistički akt Prištine. 
"Predložili smo rješenje ovog slučaja UN i pokrenuli proces u Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Kada je reč o pitanju Kosova, došlo je do kršenja međunarodnog prava i Srbija je odlučila da diplomatskim sredstvima brani svoj teritorijalni integritet", naglasio je Tadić.

Predsjednik Srbije rekao je  da će "bez obzira na to kakva bude odluka Međunarodnog suda pravde, Srbija insistirati na nastavku pregovora i pronalaženju kompromisnog rješenja". 

"Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali će ostati čvrsta u pokušaju da putem dijaloga pronađe mirno rješenje", naglasio je Tadić. 

On je istakao i da je hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića "velika obaveza za srpsku državu i njenu demokratiju", i da će nezavisno od zahtjeva EU i Haškog tribunala, vlasti u Beogradu "svakako uhapsiti Mladića, jer je optužen za ratne zločine i prema srpskim zakonima". 

Prema njegovim riječima, hapšenje Mladića predstavlja "uslov za pomirenje naroda bivše Jugoslavije i uslov za stvaranje normalnog društva, zasnovanog na pravu". 

"Činimo sve da uhapsimo Ratka Mladića, i on će biti uhapšen onog momenta kada otkrijemo gde se nalazi. Ako je reč o srpskoj teritoriji, to će biti mnogo lakše, ako to ne bude na teritoriji Srbije biće teže, ali Srbija će učestvovati u svim operacijama obavještajnih službi koje se bave ovim pitanjem", naglasio je Tadić.