Srbija
0

Beograd: Najneizvjesniji predsjednički izbori

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednički izbori u Srbiji, koji će biti održani u nedjelju 20. januara, prema istraživanju Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) bit će najneizvjesniji izbori do sada, rečeno je u utorak na konferenciji za novinstvo.

Prema CESID-ovu istraživanju, u drugi krug izbora trebali bi se plasirati kandidat Šešeljevih radikala Tomislav Nikolić i čelnik Demokratske stranke i aktualni predsjednik Srbije Boris Tadić.

Tko će biti pobjednik u prvom i drugom krugu predsjedničkih izbora, po CeSID-ovom istraživanju, najviše će ovisiti o odazivu birača, ali i o potpori srbijanskog premijera i lidera Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice nekom od kandidata u mogućem drugom krugu.

Prema CESID-ovom istraživanju, provedenom potkraj prošle godine, u prvom izbornom krugu kandidat radikala Tomislav Nikolić može računati s 21 posto glasova, a Boris Tadić s 19 posto. Od devet kandidata na izborima 20. januara, tek trojica još mogu računati na osvajanje znatnijeg dijela glasova birača: predsjednik Nove Srbije (NS) i ministar za infrastrukturu Velimir Ilić i dužnosnik Socijalističke partije Srbije (SPS) Milutin Mrkonjić mogu računati na četiri posto podrške, a predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović na tri posto.

Koštunica je obećao potporu koalicijskom partneru Iliću i time otkazao dosadašnje partnerstvo s Borisom Tadićem i njegovom Demokratskom strankom. Kako se pretpostavlja da Iliæ neće ući u drugi krug izbora, potpora Koštunice, članova njegove stranke i simpatizera, mogla bi odlučiti o izbornom pobjedniku.