Serge Brammertz
0

"Beograd mora učiniti više u pronalaženju Mladića i Hadžića"

FENA
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/AP)
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/AP)
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz nije zadovoljan saradnjom Srbije u pronalaženju Ratka Mladića i Gorana Hadžića i kaže da Beograd mora učiniti više.

"U pogledu potrage za bjeguncima, nismo zadovoljni i neophodno je učiniti više, rekao je Brammertz tokom razgovora sa stranim dopisnicima iz Haaga", prenose u ponedjeljak beogradski mediji.

Napominjući da o ovoj temi njegovi saradnici imaju redovne dvonedjeljne sastanke sa zvaničnicima u Srbiji, Brammertz je rekao da je "situacija daleko od savršene".

Uz podsjećanje da je "ozbiljnu zabrinutost" zbog slabosti u potrazi izložio i u svom posljednjem izveštaju Vijeću sigurnosti UN-a, prošlog juna, glavni tužilac je kao probleme naveo "ritam i proširenje istrage, tehnike koje se primjenjuju".

"Mi nismo u potpunosti zadovoljni da su naše preporuke primenjene... Ali naši razgovori su u toku", kazao je Brammertz.

Tužilac je kazao da u Srbiji "postoji jaz između izražene političke spremnosti" za hapšenje bjegunaca, toka potrage i "onoga što je neophodno učiniti" da bi ona bila uspješna.

"Taj jaz se mora zatvoriti", rekao je Brammertz.

Rekavši da nije na njemu da određuje ko će se pridružiti Evropskoj uniji i kada, Brammertz je naveo da je politika uslovljavanja koju je Unija do sada vodila prema Srbiji i drugim zemljama bivše Jugoslavije "bila najvrijedniji alat za postizanje hapšenja" optuženih.

Brammertz je rekao da će uoči podnošenja narednog pisanog izvještaja Vijeću sigurnosti, vjerovatno sredinom novembra, posjetiti Srbiju i ostale zemlje regiona i razmotriti tok saradnje.