Radovan Karadžić
0

"Beograd me nije izdao, ali se bojim da me proćerdao"

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Srbija treba odmah da se pridruži Evropi, ali niko ne treba da uđe u NATO, izjavio je bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i istakao da ne osjeća da ga je Beograd izdao, jer mu nije ni obećao da neće biti uhapšen.

"Srbija treba odmah da se pridruži Evropi, ali niko ne treba da uđe u NATO. NATO koristi Rusiju da zaplaši Evropu i uzima evropski novac. Ali i Rusija je dio Evrope i oni su potrebni jedno drugom u miru. Bilo bi mnogo bolje da čitav svijet uđe u NATO i da to dobije ime Armija UN, ili da se Alijansa rasformira", rekao je Karadžić u intervjuu ruskoj televizijskoj stanici "Russia Today", koji je dao iz pritvora Haškog tribunala.

Karadžić je rekao da ne osjeća da ga je Srbija izdala hapšenjem i izručenjem Tribunalu, jer mu, kako kaže, Beograd nije obećao da ga neće uhapsiti. On je dodao da "strahuje da Srbija nije dobila ništa zauzvrat", te da ga je "proćerdala".

"Ne znam kakve su stvari oni morali da rješavaju, jer nisam na njihovom mjestu. Ukoliko je postojao validan razlog i ako bi Srbiji i RS pomoglo to da ja budem uhapšen, ne bih imao primjedbi. U svakom slučaju, ne protivim se suočavanju sa svojom sudbinom - sve je to borba za moj narod", izjavio je bivši predsjednik RS.

Na pitanje da li je Srbija zauvijek izgubila Kosovo, Karadžić je odgovorio da su se "Jevreji vratili u Jerusalem, čemu su se molili dvije hiljade godina", a da je "Kosovo srpski Jerusalem".	

On je ocijenio da ima mnogo kontradikcija u odnosima Srbije sa zemljama EU, ali da to nije prepreka za evropske integracije.

"Srbi i Srbija nisu stvarni cilj imperijalističkih namjera zapada i ne treba da precjenjujemo sopstveni značaj. Ali kriza je poslužila kao priprema za dolazeće događaje. Srbija i RS su bile neka vrsta vudu lutke za Rusiju. Naši prijatelji sa zapada iz dva svjetska rata su probadali nas, a zamišljali Rusiju. Oni smatraju da smo mi potencijalni saveznici Rusije, ali, što nas više pritišću - guraju nas bliže Rusiji", navodi Karadžić u intervjuu ruskoj stanici, koji je objavljen na njenom internet sajtu.
On je dodao da su Srbi "uvijek voljeli Rusiju zbog njene kulture", ali da sada kažu da je Rusija "jedini izbor za njih". Bivši predsjednik RS smatra da je zapad "zaslijepljen stereotipom o ruskoj opasnosti", iako Moskva "nikada nije namjeravala da pokori Evropu".

Govoreći o procesu koji se protiv njega vodi pred Haškim tribunalom, Karadžić je rekao da je haški sudski sitem potpuno drugačiji od onog koji je njemu poznat.

"Odbrani je potrebno dovoljno dovoljno vremena i izvora, kao i saradnja različitih država da bi dobila relevantne dokumente. Neke od njih sarađuju i njima sam zahvalan. Neke ne sarađuju i zahvalan sam sudskom vijeću za razumijevanje potreba odbrane, na preporukama tim zemljama i na nekim dobrim odlukama, među kojima je i mogućnost da odgovaram na vaša pitanja", izjavio je Karadžić.

On je dodao da pokušava da se brani najbolje što može "pod veoma teškim uslovima", te da će morati da se sačeka da se vidi kako će se odvijati suđenje da bi se jasno vidio cilj čitavog procesa.

Komentarišući svoj navodni sporazum sa američkim diplomatom Richardom Holbrookeom o povlačenju iz javnog života u zamjenu za imunitet, Karadžić je rekao da za ljude koji su u tome učestvovali "nema sumnje da je sporazum postojao" i da je zaključeno da je "rezolucija Vijeća bezbjednosti jedini korak koji nedostaje o vezi sa tim pitanjem",  ali da se to "još može dogoditi".

"U protivnom, u budućnosti se ne bi mogao postići nikakav mir bez prethodne rezolucije", zaključio je Karadžić. On je dodao da je kopija navodnog sporazuma koju je objavio list "Glas javnosti" falsifikat, uključujući Holbrookeov i njegov potpis.	
"Napoleon je želio da stvori jedinstvenu Evropu, ali je prvo mislio da zauzme Rusiju i propao. Hitler je čak imao sporazum sa Rusijom, ali je želio da zastane i pokori Rusiju prije nego što nastavi dalje sa kampanjom u Evropi. Jedan ruski pisac rekao je da Rusija ne može biti shvaćena umom, a ja bih dodao da ne može biti ni osvojena oružjem. Ostali ne bi trebalo da naprave takvu grešku, pošto je i Rusiji potrebna Evropa i spremna je da sa njom trguje na poštenoj osnovi", navodi  on. 

Karadžić ističe da 	je  Srbija   uvijek bila evropska i da bi bilo   sjajno ako bi se  pridružila  Evropi bez    pokušaja da se nametne neprihvatljiva cijena - da se odustane od Kosova. 

"Bilo bi sjajno ako bismo se pridružili Evropi bez ovakvih ponižavanja, bombardovanja, ucjena i, konačno, pokušaja da se nametne neprihvatljiva cijena - da se odustane od Kosova. Uostalom, svi mi dijelimo evropske vrijednosti i ne bi nam bilo teško da se slažemo sa Evropom. Srpski narod koji živi širom Evrope je veoma integrisan i nema kulturoloških problema, a Srbi su veoma istaknuti u svojim profesijama", kaže  Karadžić.