Traže rješavanje slučaja ubistva
68

Beograd: LDP obilježio 10 godina od ubistva Zorana Đinđića

Anadolija
Čedomir Jovanović (Foto: Anadolija)
Čedomir Jovanović (Foto: Anadolija)
Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović je u obraćanju na sjednici ove stranke u beogradskom "Sava centru", povodom decenije od ubistva bivšeg srbijanskog premijera Zorana Đinđića, rekao da društvo mijenaju oni sa vizijom, a ne oni sa rejtingom.

Obraćajući se aktivistima LDP-a, on je istakako da je ubijeni premijer Đinđić bio osporavan, "kao i svako ko je u Srbiji želio da promijeni zemlju i svako ko je razlikovao bitno od nebitnog i svako ko je uočio fokus problema".

"Kada je govorio o Kosovu, mislio je na Srbiju u Budućnosti, kada smo isporučili Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, rekao je izabrali smo život na zemlji, a ne na nebu, kada se sreo s gospođom gnjevnom zbog teškog života i njenim komentarom da 'nije valjalo pod Titom, nije valjalo ni pod Miloševićem ne valja ni pod tobom', odgovorio je 'gospođo, da li ste pomislili da, između ostalog, nešto nije u redu i sa vama'“, rekao je Jovanović i naglasio da "Srbija, ovakva kakva je danas, ne može odgovoriti ni na jedan izazov sa kojim je suočena“.

Prema njegovim riječima, neriješeni nacionalni problemi Srbije svode se samo na Kosovo, jer su, kako je kazao, posljedica unutrašnjih podjela.

Srbija, deset godina nakon ubistva Đinđića, izlazi iz epohe kao razoreno društvo, dodao je Jovanović i podvukao da, pored materijalnog, mnogo je gore što nedostaju ideje i planovi i da je to ono što zabrinjava.

"Društvo treba da podvuče crtu i sakupi salo i promijeni one koji su bili nesposobni i uvaži one koji su omogućili da do promjena dođe. Danas to isto očekujemo od ove zemlje“, kazao je Jovanović poručivši javnosti da ne smije biti nijemi posmatrači ili neuspješni akter ostvarenja vizije moderne, evropske i demokratske Srbije "u kojoj se puca od kada ona postoji".

Predsjednik LDP-a je kazao da koncept koji postoji u Srbiji predstavlja koncept koji ne dopušta nijedno slovo posvećeno suštini Zorana Đinđića i da društvo mora da traži one koji će omogućiti da do promjena dođe.

"To je koncept koji je kaznio, gotovo uništio živote svih onih koji su bili posvećeni kažnjavanju ubica Zorana Đinđića i odbrani istine o njegovom stradanju. Policajci, svi smijenjeni, marginalizovani, neki u zatvoru završili, tužioci, svi smijenjeni, sudije oklevetane i javnosti ponižene.Te lične sudbine su prava slika odnosa našeg društva prema Zoranu Đinđiću“, rekao je Čedomir Jovanović.

On je naglasio da je 12. marta 2003. godine, kada je ubijen Đinđić, Srbija dobila priliku da trajno raskrsti sa svime onim što je gušilo i potiskivalo.

Jovanović je najavio da će u utorak, 12. marta, članovi LDP-a, povodom desete godišnjice od ubistva bivšeg srbijanskog premijera, šetati ulicama Beograda zajedno sa članovima Demokratske stranke (DS).

Rezolicija o rasvjetljavaju ubistva Đinđića

LDP će Skupštini Srbije predložiti usvajanje Rezlocije o obavezi utvrđivanja svih okolnosti pripreme i izvršenja ubistva predsjednika srbijanske vlade Zorana Đinđića, saopšteno je na današnjem skupuLDP-a.

Predstavlajući rezoluciju u 12 tačaka, funkcionerka LDP-a Nataša Mićić je rekla da Srbija neće moći da se izgradi kao moderna i sigurna zajednica sve dok postoje institucionalni i vaninstitucionalni otpori utvrđivanja potpune istine o mehamizmima, motivima i imenima koji su učestvovali u nasilnom uklanjanju Zorana Đinđića sa pozicije predsjednika Vlade Srbije.

"U utvrđivannju te istine ne smiju postojati pojedinci i grupe koji su iznad zakona i pravde“, rekla je Mićićeva.

U predloženom dokumentu, kako je naglasila, navedeno je da se očekuje od svih državnih organa da izvijeste o svim preprekama sa kojima se suočavaju u sprovođenju zakona i eventualnim opstrukcijama i ometanju pravde u vezi sa utvrđivannjem političke pozadine ubistva izvršenog 12. marta 2013. godine ispred zgrade Vlade Srbije.

Na skupu je govorila i historičarka Latinka Perović, koja se osvrnula na filozofski misao i na djela Zorana Đinđića.

Zoran Đinđić je rođen 1952. godine u Bosanskom Šamcu u BiH. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao u Njemačkoj. 1997. godine obavljao je funkciju gradonačelnika Beograda, a od 2001. do 2003. godine bio je predsjednik Vlade Srbije. Ubijen je u atentatu 12. marta 2003. ispred zgrade Vlade Srbije, sahranjen je 15. marta u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.