Regija
0

Beograd kritikuje Haški sud zbog presude Deliću

FENA
Glasnogovornik srbijanskog specijalnog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je u srijedu za Međunarodni radio Srbije (nekadašnji Radio-Jugoslavija) da je prvostepena presuda Međunarodnog suda za ratne zločine ratnom zapovjedniku bošnjačkih snaga Rasimu Deliću, osuđenom na tri godine, "sramna" i da je zapravo "izrugivanje pravdi i žrtvama".

"Poslije presuda Ramušu Haradinaju i Naseru Oriću ovo je treći vrlo drastičan slučaj koji pokazuje kako sigurno postoji neki drukčiji pristup shvaćanju pravde koji zastupaju pojedini članovi sudskog vijeća Haškoga tribunala", rekao je Vekarić.

Vekarić je također rekao da "ovakva presuda ide na ruku nekadašnjim visokim dužnosnicima Srbije kojima se sudi u Den Haagu i koje ICTY tereti po zapovjednoj odgovornosti za zločine na Kosovu i Metohiji".

"Ovakve situacije idu u prilog onima koji tvrde da je haška pravda selektivna", rekao je Vekarić i dodao da uprkos tome saradnja s ICTY-em ostaje međunarodna obaveza Srbije kojoj je u interesu da se odbjegli haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić nađu u Den Haagu.