Regija
0

Beograd: Konačni rezultati predsjedničkih izbora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Republička izborna komisija (RIK) proglasila je u srijedu konačne rezultate predsjedničkih izbora održanih 20. siječnja i odlučila da će se drugi krug izbora, u kojem će snage odmjeriti Tomislav Nikolić i Boris Tadić, održati u nedjelju, 3. februara.

Prema konačnim i službenim podacima RIK-a, u prvom krugu kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić osvojio je 1.646.172 glasa ili 39,99 posto, a kandidat Demokratske stranke Boris Tadić 1.457.030 glasova ili 35,39 posto glasova.

Analitičari, ne želeći prognozirati mogući ishod drugog kruga predsjedničkih izbora, ovih dana ocjenjuju da će pobjednika odrediti potpora premijera Vojislava Koštunice i opredjeljenje birača koji su u prvom krugu glas dali Velimiru Iliću, Koštuničinom koalicijskom partneru (7,4 posto), odnosno lideru Liberalno-demokratske partije Čedomiru Jovanoviću (5,4 posto).

Koštunica i Ilić su, kako je agenciji Beta u srijedu navečer kazala potpredsjednica Ilićeve Nove Srbije Dubravka Filipovski, postigli konačni dogovor o tome kojeg će od dva kandidata podržati u drugom krugu, ali će konačnu odluku donijeti predsjedništva Nove Srbije i Koštuničine Demokratske stranke Srbije.