Regija
0

Beograd: Kazneni progon zbog povrede ugleda RH i SAD-a

FENA
Republičko tužiteljstvo Srbije odobrilo je kazneni progon protiv osoba koje su povrijedile ugled Republike Hrvatske i SAD-a.

Vršitelj dužnosti Republičkog tužitelja Slobodan Radovanović odobrio je kazneno gonjenje dviju osoba za koje se sumnja da su povrijedile ugled Hrvatske, priopćio je u petak glasnogovornik Tužiteljstva Tomo Zorić precizirajući da će okružni javni tužitelj u Somboru pokrenuti postupak protiv Gorana Rakića i Nikole Lukića iz Odžaka zbog osnovane sumnje da su 25. travnja na stadionu OFK "Odžaci" u Odžacima s metalnog jarbola skinuli i poderali zastavu s obilježjem Republike Hrvatske.

Njima se na teret stavlja kažnjivo djelo povrede ugleda strane države ili međunarodne organizacije.

Tužiteljstvo je odobrilo i gonjenje Denisa Morine, kod kojega je pronađena metalna ploča s grbom SAD-a, skinuta tijekom prosvjeda protiv neovisnosti Kosova 21. februara.

"Morina je osumnjičen da je u svojem lokalu 'Ribolovačka koliba' u Beogradu iznad ulaznih vrata objesio metalnu ploču s grbom SAD-a, koja je skinuta sa zgrade Veleposlanstva SAD-a tokom prosvjeda 21. februara ove godine", navodi se u saopćenju Republičkog tužiteljstva.

U neredima toga dana u Beogradu, za vrijeme i nakon skupa "Kosovo je Srbija", organiziranog protiv jednostrano proglašene neovisnosti Kosova, oštećeno je nekoliko stranih veleposlanstava, među kojima i hrvatsko.