Reakcije iz svijeta
0

"Beograd i Priština se trebaju okrenuti budućnosti"

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Nakon odluke Međunarodnog suda pravde u četvrtak da proglašenje neovisnosti Kosova nije bilo protivno međunarodnom pravu, iz svijeta stižu reakcije, koje su većinom iste kao što su bile i prije mišljenja ICJ-a, javljaju agencije.

"Glavni tajnik (UN-a Ban Ki-moon) traži od svih strana izbjegavanje bilo kakvog djelovanja koje bi se moglo smatrati izazivačkim i koje bi moglo uzrokovati neuspjeh dijaloga", izjavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik glavnog tajnika Martin Nesirky.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pozvao je Beograd i Prištinu da se usmjere prema "europskoj budućnosti".

"Pozivam političke dužnosnike u Beogradu i Prištini da sad usmjere pogled k europskoj budućnosti i na konstruktivan i pragmatičan način počnu raditi na svakodnevnom suživotu, u interesu njihovih naroda", stoji u izjavi njemačkog ministra.

"Sad su politika i dijalog nužni", dodao je, ustvrdivši kako je "budućnost Srbije i Kosova u EU".

Neovisnost Kosova je "nepovratna", ocijenio je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.

"Mišljenje (ICJ-a) jasno potvrđuje da proglašenje neovisnosti Kosova nije suprotno ni međunarodnom pravu ni rezoluciji 1244 (VS UN-a), što je Francuska oduvijek tvrdila, i to me raduje", kazao je Kouchner u pisanoj izjavi.

"Stajalište suda ojačava neovisnost Kosova, koja efektivno postoji već više od dvije godine i koju je priznalo 69 zemalja. Neovisnost Kosova je nepovratna", dodao je, istodobno pozvavši "sve zemlje koje su čekale ovo mišljenje da donesu odluku o priznavanju nove države da više ne oklijevaju".

Suprotno Francuskoj reagirala je Rusija, koja je preko ministarstva vanjskih poslova poručila kako mišljenje ICJ-a ništa ne mijenja u njezinom stajalištu glede nepriznavanja kosovske države.

"Naše stajalište o nepriznavanju neovisnosti Kosova nepromijenjeno je", stoji u priopćenju ministarstva.

"Bitno je to da je sud mišljenje dao samo o proglašenju (neovisnosti Kosova) i jasno istaknuo da se ne očituje o širem pitanju prava Kosova na jednostrano odcjepljenje od Srbije", kaže se u priopćenju.

"Mi smatramo da je rješenje kosovskog problema moguće postići samo pregovorima između zainteresiranih strana na temelju rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN", naglašava se u priopćenju stajalište Rusije koje je identično onome koje o tom pitanju ima Srbija, čiji je ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić rekao da njegova zemlja "nikad i ni u kojim uvjetima" neće priznati samostalno Kosovo.