Regija
0

Beograd: Helsinški odbor o odnosima Srbije i Hrvatske

FENA
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, uz potporu Fonda za otvoreno društvo, održat će 5. veljače četvrtu od šest sesija u okviru projekta "Otvaranje dijaloga o nedavnoj prošlosti unutar srbijanskog društva", koja će biti posvećena Hrvatskoj i pretpostavkama dobrosusjedskih odnosa Srbije i Hrvatske, priopćio je u utorak Helsinški odbor.

U priopćenju se navodi da su "srpsko-hrvatski odnosi uvijek bili važni, ne samo za ta dva naroda, već i za cijelu bivšu Jugoslaviju, a sada za stabilnost zapadnog Balkana te je stoga uspostava odnosa Hrvatske i Srbije na zdravim osnovama važan element bržeg oporavka cijele regije".

"Proces suočavanja s činjenicama rata, interpretacija njegovih uzroka, još uvijek su teme koja opterećuje odnose dvaju naroda i dviju zemalja, kao i pitanje izbjeglica i manjina u obje zemlje", kaže se u priopćenju i dodaje da razgovor o tim pitanjima u Srbiji još nije počeo na pravi način.

Glavna je namjera organiziranja panela potaknuti raspravu i pridonijeti stvaranju ozračja koje će biti u funkciji unaprjeđenja odnosa Srbije i Hrvatske, naveo je Helsinški odbor.