Regija
0

Beograd: Haški tužitelj Brammertz sa srbijanskim dužnosnicima

FENA
Glavni haški tužitelj Serge Brammertz u četvrtak je u Beogradu ponovio da Haški sud očekuje od Srbije izručenje preostalih optuženika za ratne zločine a srbijanski dužnosnici su u razgovoru kritizirali oslobađajuću presudu Haškog suda Ramushu Haradinaju.

"Potpuno je jasno opredjeljenje Srbije da svi koji su počinili ratne zločine s prostora bivše Jugoslavije moraju biti procesuirani u Haagu bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost", navodi se u priopćenju o susretu glavnog tužitelja Brammertza i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

U priopćenju Tadićeva ureda se također ističe da je srbijanski predsjednik uvjeravao Brammertza da Srbija želi okončati suradnju s Haškim sudom i ispuniti svoje obveze. Navodi se također da je Tadić upozorio Brammertza na "nepravednost" oslobađajuće presude bivšem zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramushu Haradinaju te da je izrazio očekivanje da će Haško tužiteljstvo na tu presudu uložiti žalbu.

Srbijanski tehnički premijer Vojislav Koštunica je u razgovoru s haškim tužiteljem Brammertzom doveo u pitanje legitimitet Haškog suda, proizlazi iz priopćenja njegova ureda.

"Odluka Haškog suda da se ratni zločinac Ramush Haradinaj oslobodi i proglasi nevinim otvara pitanje legitimiteta Haškog suda", navodi se u priopćenju i dodaje da je Srbija pružila "više nego dovoljno" dokaza za Haradinajeve zločine te da bi "svaki pravi sud na osnovi tih dokaza izrekao pravednu kaznu".

"Kako je Haški sud utvrdio da je Ramush Haradinaj nevin, onda Srbija s pravom traži da se utvrdi ima li Haški sud legitimitet institucije koja može pravedno suditi", navodi se u priopćenju po kojem je Koštunica u razgovoru pokrenuo i pitanje trgovine ljudskim organima otetih Srba na Kosovu, o čemu u svojoj knjizi "Lov" piše bivša glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.

Glavni haški tužitelj Bramertz je kazao da Haški sud nije našao dokaze na temelju kojih bi pokrenuo istragu o trgovini ljudskim organima otetih Srba, te dodao da smatra kako nadležna tijela Kosova i Albanije trebaju istražiti "te slučajeve", navodi se u priopćenju.

Tužitelj Serge Bramertz se u četvrtak sastao i s predsjednikom Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem, tužiteljem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem i članovima Akcijskog tima za okončanje suradnje s Haškim sudom, nakon čega se obratio novinarima i kazao da je u tim razgovorima inzistirao na nužnosti uhićenja preostale četvorice odbjeglih haških optuženika i da je potreban veći napredak u svim područjima suradnje Srbije s Haškim sudom.

"Inzistiram na uhićenju četvorice preostalih haških optuženika, Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića. Od kritične je važnosti da oni što prije budu izvedeni pred sud", kazao je Brammertz.

Glavni haški tužitelj u Beogradu ostaje i u petak, kad će se sastati s ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem, predsjednikom Okružnog suda Sinišom Važićem, te još jednom s tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.