Regija
0

Beograd: Uhapšen "autor" uvredljivih grafita na turbetu šejh Mustafe

Anadolija
Policija je saopštila da je uhapsila jednu osobu zbog ispisivanja uvredljiivh grafita po zidovima Šejh Mustafinog turbeta koje se nalazi u centru Beograda,.

 "Policijski službenici su, prilikom obilaska objekata koje obezbeđuju, zatekli N. Đ. dok je pisao grafit uvredljive sadržine na verskom objektu Šejh Mustafino turbe, u Beogradu", navedeno je iz PU Beograd.

Beogradska policija je, po nalogu tužioca, odredila zadržavanje do 48 sati N. Đ. (33) iz Kragujevca, zbog postajanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, saopšteno je iz policije.

Podsjećamo, prije dvije sedmice na zidovima objekta koji se nalazi u centru Beograda, u blizini Studentskog trga, koji je sagrađen 1783. godine, crnom bojom, ćiriličnim i latiničnim pismom su ispisani grafiti čiji sadržaj vrijeđa islamske svetinje.

Grafiti su narednog dana izbrisani uz angažovanje gradskih službi Beograda, Islamske zajednice Srbije i predstavništva Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA). Ispisivanje grafita na tom vjerskom objektu je bilo nastavljeno, a posredstvom Ambasade Turske u Beogradu od srbijanskih vlasti je dobijena dozvola za postavljanje kamera uz pomoć kojih će biti nadzirano turbe.

Ovaj događaj je uznemirio muslimansku javnost u glavnom gradu Srbije i naišao na osude Beograđana. Ispisivanje "sramnih grafita", osudili su i najviši zvaničnici vlasti u Srbiji.