Regija
0

Beograd: Gospodarska suradnja s Kosovom za sad nastavljena

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Srbija je nastavila gospodarsku suradnju s Kosovom, gdje je prošle godine, 2007., prodala robu vrijednu 385 milijuna eura, izjavio je u ponedjeljak agenciji Beta stručni suradnik Gospodarske komore Srbije (PKS) Goran Nikolić.

Po podacima srbijanske Uprave carina, u 2006. godini na Kosovo je plasirano robe vrijedne 235 milijuna eura, a plasman s Kosova u središnju Srbiju bio je vrijedan 15 milijuna eura. Ti podaci, po Nikolićevim riječima, ne uključuju sivu ekonomiju a pretpostavlja se da njezina vrijednost u međusobnoj razmjeni donosi još između 150 do 200 milijuna eura.

Oko 5,5 do 6 posto ukupnog izvoza Srbije ide na Kosovo. Najviše se izvoze prehrambeni proizvodi - brašno, ulje, šećer te građevni materijal.

Po podacima Kosovskog zavoda za statistiku, Srbija je najveći partner Kosova s 13,6 posto u ukupnom kosovskom uvozu, a druga je Makedonija.

Nikolić je također izjavio da je za Srbiju dobro što Vlada nije ukinula sporazum o slobodnoj trgovini u regiji (CEFTA) kao ni regionalni sporazum o energetici što će, kako je rekao, biti dobro primljeno u svijetu.