"Za Srbiju bez krzna"
0

Beograd: Goli performans protiv ubijanja životinja zbog krzna

SRNA
Foto: B92
Foto: B92
Aktivisti koji se bore za zaštitu životinja protestovali su na Trgu Republike u Beogradu protiv ubijanja životinja zbog krzna i nošenja odjeće od životinjskog krzna, pri čemu su goli i u "krvavim" kostimima ležali na pločniku.

Protest pod nazivom "Za Srbiju bez krzna" organizovalo je Udruženje Sloboda za životinje u okviru Nedjelje borbe protiv krzna koja se krajem novembra obilježava širom svijeta.

Organizatori su ovaj protest nazvali goli performans, čime su pokazali simboliku životinja odranih na farmama, od kojih su mnoge još žive i na njihovu nezamislivu patnju".

Cilj protesta je da se skrene pažnja javnosti na okrutnost industrije krzna i besmisao ubijanja životinja u svrhu proizvodnje krznene odjeće zbog mode i glamura. 

Na protestu su čitani tekstovi u kojima se opisuje patnja životinja, sa kojih se dok su još žive guli krzno, kao i načini na koje se ubijaju, od strujnog udara do trovanja. 

Učesnici su nosili parole "Krzno je ubistvo", "Ubistvo zbog kaputa", "Strujni udar, trovanje, zbog kaputa", "Životinje trebaju svoju kožu i krzno". 

Udruženje navodi da je kineska modna industrija jedna od najokrutnijih, jer se, osim zečeva, lisica, rakuna i ostalih tipičnih krznaša, u toj zemlji godišnje ubije i više od dva i po miliona pasa i mačaka.
 Da bi se dobio jedan krzneni kaput ili bunda, potrebno je da se ubije do 15 pasa ili do 20 dabrova, do 22 lisice, do 24 mačke, do 30 rakuna, do 34 nutrije, do 40 oposuma, do 200 činčila, do 240 hermelina ili do 400 vjeverica.