Regija
0

Beograd: Centralna svečanost Kurban-bajrama održana u prepunoj Bajrakli džamiji

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Širom Srbije, vernici islamske vjeroispovijesti počeli su četvorodnevnu proslavu jednog od svoja dva najveća blagdana, Kurban-bajrama. Prvog dana blagdana, obavljen je Bajram-namaz.

U Beogradu je Bajram-namaz održan u Bajrakli džamiji, u kojoj nije bilo dovoljno mjesta za sve one koji su došli da klanjaju. Muftija beogradski Mustafa Jusufspahić, koji je predvodio Bajram-namaz, rekao je tom prilikom vjernicima: "Ovo je naš grad i smatramo da imamo puno pravo da imamo novu džamiju, a vas kada bi bilo ovoliko kao na Bajram, brzo bismo riješili taj problem.“

Bajram-namaz je obavljen i na području Sandžaka u Srbiji gde žive mahom Bošnjaci, kao i u Preševskoj dolini gdje su nastanjeni Albanci.

Na području Sandžaka, Bajram-namaz je klanjan na više od trista mjesta, a centralne bajramske svečanosti održane su u Novom Pazaru, koje su organizovale dvije islamske zajednice – Islamska zajednica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji.

Veliki broj muslimanskih vernika prisustvovalo je Bajram-namazu, u Hadži Huremovoj džamiji u Novom Pazaru, koju je organizovala IZS, a u Hadži Mehovoj džamiji, također, u Novom Pazaru održana je centralna bajramska svečanost koju je predvodio muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Zukorlić je pred velikim brojem vjernika predvodio Bajram-namaz i bajramsku hutbu.

Vjernici su se po izlasku iz džamije, nakon tradicionalnog čestitanja bajramskog blagdana uputili ka mezarima kako bi uputili dovu za svoje umrle.

Većina muslimana na području Sandžaka, Preševske doline, Vojvodine, kao i cijele Srbije, bajramske blagdane obilježava svečano obilaskom komšija, prijatelja i rodbine. Bajram je obilježen i u Nišu, Šapcu, Loznici, Smederevu, Boru, Novom Sadu, Subotici, Banatskom Brestovcu i drugim gradovima u Srbiji.