Srbija
0

Beograd će 10. oktobra imati svoju gay povorku

FENA
Beograd 2001. godine
Beograd 2001. godine
Povorka pod geslom "Da šetamo zajedno", posvećena promicanju prava tzv. "LGBT" - lezbijske, gay, bi- i transseksualne populacije bit će održana 10. oktobra u centru Beograda, najavili su u utorak organizatori, godinu dana nakon otkazivanja prošlogodišnje šetnje u posljednjem trenutku zbog velikog rizika po sigurnost sudionika.

Po riječima organizatora povorke, skup je već prijavljen policiji, a sudionici će se tokom manifestacije, nakon okupljanja prošetati centrom grada te proći pored zgrade vlade i nekoliko ministarstava.

Manifestacija također predstavlja priliku da se ukaže na probleme ostalih marginaliziranih grupa, ukazali su organizatori te i njihove pripadnike pozvali da se priključe povorci.

Organizatori prošlogodišnje "Povorke ponosa" objavili su dan prije održavanja skupa da je on otkazan, objasnivši kako su dobili rješenje MUP-a Srbije u kojem se ističe da ne postoje uvjeti da se povorka održi bez incidenata na platou ispred Filozofskog fakulteta u centru grada, te da im je policija predložila da paradu održe na Ušću, ali da oni to nisu prihvatili već su odlučili otkazati skup.

Iako su "Povorku ponosa" poduprle brojne javne osobe i nevladine organizacije, policijski i politički dužnosnici u izjavama medijima tih dana su isticali da se skup ocjenjuje kao skup visokog rizika zbog najava desničarskih i nacionalističkih grupa da će spriječiti događaj.

Za povorku, kako je rečeno na konferenciji za štampu, ove godine postoji jasna politička podrška i već su je poduprli najviši državni dužnosnici te većina parlamentarnih stranaka.

U Srbiji je gay parada prvi put organizirana 30. juna 2001. godine u centru Beograda, a tada su pripadnici navijačkih i ekstremnih desničarskih grupa napali i pretukli više učesnika povorke, kao i neke novinare i slučajne prolaznike.

Taj pokušaj ostao je zapamćen i po slaboj reakciji policije, a napad na učesnike parade, koji su se mirno okupili u Beogradu kako bi proslavili svoj Međunarodni dan ponosa, osudilo je više nevladinih humanitarnih udruženja. Ovogodišnja parada bit će prva nakon devetogodišnje pauze.