Regija
0

Beograd: Britanski prinčevski par na sastanku sa srbijanskim predsjednikom Nikolićem

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Princ Charles i vojvotkinja od Cornwalla Camilla, na početku dvodnevne posjete Srbiji, susreli su se sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i njegovom suprugom Dragicom.

Prilikom sastanka, Nikolić će pokloniti princu Charlesu sabrana djela William Shakespearea, ćirilično izdanje, na biblijskom papiru, sa dodatkom Shakespeareovih djela koja do sada nisu bila objavljena na srpskom jeziku te fotomonografiju na engleskom jeziku "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije".

Među poklonima je i umjetnički ručni rad - drvorez, umjetnice Marije Jovanović, na kojem su prikazani motivi manastira Hilandara, dok će vojvotkinji od Camilli biti uručeno ogledalo sa ramom u drvorezu, sa motivima pirotskog ćilima. Nakon sastanka, princ Charles će zajedno sa Nikolićem položiti vijenac kod Spomen-kripte branilaca Beograda, na Novom groblju, a potom će prisustvovati ceremoniji na Vojnom groblju Commonwealtha, nakon čega će obići i beogradsku tvrđavu Kalemegdan. Ranije je prinčevski par, na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao premijer Srbije Aleksandar Vučić te predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković.

Drugog dana posjete Srbiji, britanski prinčevski par boraviće u Novom Sadu. Charles i Camilla su u ponedjeljak posjetom Hrvatskoj počeli balkansku turneju tokom koje će posjetiti i Kosovo i Crnu Goru.