Regija
0

BBC: Vlada Srbije "na rubu kolapsa"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Samo dva dana nakon pobjede Borisa Tadića na predsjedničkim izborima vlada Srbije je na rubu kolapsa, javlja dopisnik BBC-a iz Beograda.

U vladajućoj koaliciji, naime, u toku je ozbiljan spor oko toga da li Beograd ove sedmice treba potpisati sporazum koji mu nudi Evropska unija.

Većinu u vladi Srbije imaju Demokratska stranka i G-17 plus, stranke koje se zalažu za potpisivanje tog dokumenta koji, između ostalog, govori i o trgovinskim povlasticama za Srbiju i o ukidanju viza za putovanje u zemlje EU-a.

Premijer Vojislav Koštunica se još jednom usprotivio planovima svojih koalicijskih partnera u vladi da u četvrtak potpišu s EU-om taj privremeni politički sporazum, čime je nagovijestio krizu svog kabineta.

Koštunica je rekao da bi potpisivanje ugovora s EU-om o trgovini, viznom režimu i razmjeni u oblasti obrazovanja predstavljalo "prešutno prihvatanje planova EU-a o upućivanju policijsko-pravosudne misije na Kosovo".

On je dodao da bi time Srbija postala "prva država koja bi indirektno priznala očekivanu jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, suprotno svome ustavu", i odlučio da u četvrtak neće sazvati sjednicu Vlade, kako je izjavio njegov savjetnik Branislav Ristivojević.

"Predsjednik Vlade je donio odluku da u četvrtak neće sazvati sjednicu Vlade, već će tu sjednicu zakazati poslije održane sjednice Skupštine Srbije", rekao je Ristivojević agenciji Beta.

Koalicija Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija obezbijedila je dovoljan broj potpisa za održavanje sjednice Skupštine, jer su inicijativu podržali i poslanici SPS-a i SRS-a.