Ulaze u EU i grade objekte
0

BBC: U Hrvatskoj će nestati mnoge životinjske vrste

SRNA
Cijele životinjske vrste, stare milionima godina, mogle bi da budu izbrisane s lica Zemlje zagađenjem i građevinskim radovima u Hrvatskoj, objavio je britanski BBC.

Ovo je potvrdilo više hrvatskih biospeleologa, predvođenih Janom Bedek, ali i neki službenici državnih institucija koji tvrde da se u mreži speleoloških objekata u podzemlju Hrvatske krije "najbogatija podzemna fauna na svijetu".

Novinar BBC-a podsjeća da je Hrvatska u očekivanju ubrzanog pridruživanje EU i da Vlada planira niz projekata izgradnje puteva, željeznica i hidroelektrana, a da neki od tih projekata ugrožavaju i prirodno podzemno bogatstvo. 

Direktorica Uprave za zaštitu prirode pri hrvatskom Ministarstvu kulture Kornelija Pintarić potvrdila je da će neke vrlo vrijedne pećine biti zauvijek izgubljene zbog "izgradnje dijelova nacionalne infrastrukture".  

Jana Bedek i njene kolege upozoravaju da su vođe mnogih takvih projekata sada u žurbi da dobiju dozvole prije nego što Hrvatska uđe u EU koja je poznata po vrlo striktnim zakonima očuvanja prirode. 

Direktor Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković kaže da je svaki put kad se gradi tunel na hrvatskom tlu 80 posto šansi da se njime ugrozi neki speleoobjekt, dodajući da zna za učestalo požurivanje građevinskih dozvola u posljednje vrijeme.