Regija
0

BBC: Dramatična očekivanja u 2008. godini za Balkan

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Među brojnim ironijama koje su obilježile historiju jedna će zasigurno ostati zapamćena: nezavisnost Kosova čije se proglašenje očekuje u prvoj polovini 2008. godine nadgledat će Slovenija koja u januaru preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, piše BBC.

Najbogatiji kutak "stare Jugoslavije“ i prvi koji je uspio 1991. godine pobjeći od nje, nadgledat će iz udobnih briselskih fotelja trnoviti put Kosova ka nezavisnosti. Jugoslaviji, koja je nekoć bila jedna od moćnijih svjetskih sila, trebalo je 17 godina da umre, navodi se u BBC-jevom članku.

Naredna godina bit će zasigurno jedna od dramatičnijih za Balkan, ali ne i tako tragična kako mnogi prognoziraju. Kosovo, Makedonija pa i Bosna i Hercegovina splele su čvrst sigurnosni čvor, prvenstveno zahvaljujući sveprisutnosti međunarodnih posmatrača i iskustvu iz prošlih sukoba. Ukoliko Srbija zadrži sadašnje stavove, ima potencijal da postane jedna od najmizernijih i najizoliranijih zemalja na Balkanu, piše za BBC kolumnista Nick Thorpe.

Nezavisnot Kosova će se desiti bez obzira na glasne i očajne proteste koji dolaze iz Beograda. Srpski radikali neće željeti priznati tu nezavisnost, ali pod budnim okom Evropske unije do materijalizacije neslaganja zasigurno neće doći. Centralno pitanje godine koja slijedi bit će zasigurno kako će Srbija prežaliti gubitak Kosova.

Bosna i Hercegovina je već u decembru 2007. godine načinila prve korake ka članstvu u Evropskoj uniji parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Samit NATO-a koji je planiran za april naredne godine bit će ključan za stabilnost na Balkanu.

Sve u svemu, nezavisnot Kosova i utrka za uspostavljanje diplomatskih predstavništva na Kosovu nije ključna za uspješnu i svjetliju budućnost Balkana već ekonomski napredak i ulaganja. Konačno, 2008. godina bit će godina kada će sa Balkana nestati oblaci rata, smatra Thorpe.