Regija
0

Batić zatražio oslobađanje Biljane Plavšić

FENA
Predsjednik Demohrišćanske stranke Vladan Batić zatražio je oslobađanje bivše predsjednice Republike Srpske Biljane Plavšić.

Batić je premijera i ministra pravde kraljevine Švedske zamolio da obavijeste Haški tribunal da su se, shodno švedskim zakonima, stekli uvjeti da Plavšić bude oslobođena, kako bi predsjednik suda mogao poduzeti daljnje korake na realizaciji takve odluke.

Lider DHSS-a je prenio švedskim vlastima da je od predsjednika Haškog suda Fausta Pocara dobio odgovor da je za pokretanje mehanizma za pomilovanje ili umanjenje kazne potrebno da država u kojoj neko lice izdržava kaznu treba da obavijesti sud da su se za to stekli uvjeti.

Batić podsjeća da je Plavšić, koja je osuđena na kaznu od 11 godina, izdržala dvije trećine kazne i da je, samim tim, stekla mogućnost oslobađanja daljnjeg izdržavanja kazne, javio je Tanjug.

Kao razloge za oslobađanje Batić je naveo humanost i hrišćanski moral, "jer treba imati u vidu da se radi o jednoj dami, staroj 78 godina i univerzitetskom profesoru".