Regija
0

Barroso: Zemlje Zapadnog Balkana će postati članice EU u ne tako dalekoj budućnosti

Anadolija
Jose Manuel Barroso (Foto: AFP)
Jose Manuel Barroso (Foto: AFP)
Bivši predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, koji je učestvovao na međunarodnoj konferenciji "Evropska unija i Zapadni Balkan 2015-2020", istakao je uvjerenje da će proces širenja EU biti nastavljen te da će zemlje Zapadnog Balkana postati članice u ne tako dalekoj budućnosti.

On je kazao da je ponosan što je kao predsjednik EK predložio Savjetu EU otvaranje pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom te da je ubjeđen da će se proces širenja nastaviti jer je to u obostranom interesu.

Barroso je naglasio da članstvo u EU ne oduzima moć i uticaj zemljama i kazao da je EU, iz finansijske i dužničke krize, koja se nazivala evropskom, iako je EU nije izazvala, izašla snažnija.

U izjavi novinarima posle obraćanja na konferenciji, Barroso je izrazio uverenje da će se Srbija pridružiti EU i naglasio da priznavanje nezavisnosti Kosova nije uslov za članstvo te ukazao da je jasno da u EU postoje države koje nisu priznale Kosovo i da to nije uslov, a kao primjer je naveo Španiju.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović je rekla da nema nikakve sumnje da je proces eurointegracija najbolji put za Srbiju da transformiše njeno društvo.

"Ako mi zaista želimo da budemo dio jednog vrijednosnog sistema kao što je u EU, onda je realno da se reformišemo u odnosu na taj sistem koji je i efikasniji i bolji i više prilagođen potrebama građana", rekla je ministarka i dodala da je jačanje institucija svakako najvažniji proces u tome.