Regija
0

Ban Ki-moon naredna dva dana u Crnoj Gori

SRNA
Ban Ki-moon
Ban Ki-moon
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon boravit će u naredna dva dana u prvoj službenoj posjeti Crnoj Gori.

Ban Ki-moon posjetit će Crnu Goru u okviru svoje prve posjete jugoistočnoj Evropi, čiji je cilj promovisanje partnerstva između UN i zemalja regiona - najavljeno je iz Vlade.

Generalni sekretar UN razgovarat će sa predsjednicima crnogorske države i Vlade Filipom Vujanovićem i Igorom Lukšićem i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Nebojšom Kaluđerovićem.

Iz Vlade navode da su saradnja sa UN i multilateralizam prioriteti crnogorske vanjske politike.

"Crna Gora primjenjuje integrisani program saradnje sa Ujedinjenim nacijama. Od aprila 2010. godine, Crna Gora se priključila grupi osam pilot zemalja i oko 30 zemalja u svijetu koje su na dobrovoljnoj osnovi pristupile procesu reForme sistema UN 'Djelujući kao jedan'", navodi se u saopštenju crnogorske Vlade.

Ocjenjuje se da novim mehanizmom saradnje Crna Gora aktivno doprinosi ne samo efikasnijem odgovoru UN na nacionalne razvojne prioritete, već i jačanju i unapređenju djelotvornosti UN u zemljama članicama uopšte.

"Budući zajednički dom svih UN agencija u Podgorici – UN Eko zgrada – doprinijet će ostvarenju vizije 'Jedan UN'", smatraju u Vladi.

Ban Ki-moon će sutra razgovarati sa Vujanovićem. Iz Vujanovićevog kabineta najavljeno je da će crnogorski predsjednik i generalni sekretar UN dati izjave u rezidenciji na Cetinju.

Generalni sekretar će sutra razgovarati i sa Kaluđerovićem. Sagovornici će obići gradilište eko-zgrade UN, na obali Morače u Podgorici.

Iz Vlade je najavljeno da će Ban Ki-moon u ponedjeljak razgovarati sa Lukšićem.